České století v grafice. Páteř tuzemské tvorby 20. století vyklenutá přes 30 autorů

7. srpen 2015

Autentičnost i různorodost české grafické tvorby minulého století s tendencemi a uměleckými proudy, které toto období ovlivňovaly, ať procházelo válečným i politickým útlakem, či relativně svobodným a kulturně intenzivním obdobím představuje výstava nazvaná 100 let české grafiky. V pražské Galerii Moderna na Masarykově nábřeží si ji můžete prohlédnout do 6. září.

03445337.jpeg

I když komorní prostory galerie neumožňují instalaci všech objektů, které byly k dispozici, výběr z nabídky českých výtvarníků zabývajících se grafikou byl stejně náročný, což potvrzuje kurátor Martin Zeman: „Klíčem byl záměr postihnout jak období, tak jednotlivé techniky. A samozřejmě také byl požadavek, aby pro konkrétního umělce nebyla grafická tvorba jen okrajovou záležitostí, ale byl v ní nějakým způsobem reprezentativní.“

03445339.jpeg

Století české grafiky ve třiceti jménechJiří Anderle, Adolf Born, Václav Boštík, Vladimír Boudník, Otakar Coubine, Josef Čapek, Karel Černý, Emil Filla, František Gross, Ota Janeček, Ludmila Jiřincová, Jiří John, Bohumil Kubišta, Alena Kučerová, Oldřich Kulhánek, František Kupka, Josef Lada, Kamil Lhoták, Vojtěch Preissig, Bohuslav Reynek, Zdeněk Sklenář, Jan Smetana, František Tichý, Toyen, Josef Šíma, T. F. Šimon, Adriena Šimotová, Max Švabinský, Josef Váchal, Jan Zrzavý.

03445336.jpeg
Spustit audio