Česko se prezentuje na moskevském mezinárodním bienále mladého umění

1. srpen 2014

Nastupující generace českých umělců se představuje na čtvrtém ročníku Moskevského mezinárodního bienále mladého umění. V ruské metropoli prezentují svá díla například Jan Chlup, Lucie Kordačová, Ondřej Roubík nebo Mirka Večeřová.

"Temátem bienále mladého umění, které se v Moskvě koná od 24. června, je Čas na sny. Hlavní sekci přehlídky ale letos doplňují také menší národní výstavy. V celosvětové konkurenci ze sedmdesáti přihlášených koncepcí uspěl se svým projektem Periferní vidění i kurátor Václav Janoščík. Český projekt se soustředí hlavně na postkonceptuální návrat k vizuálním kvalitám díla. V Moskvě předvádí snad všechna média – malbu, video, několik instalací i experimentů, jak potvrzuje Janoščík: „Je tu zastoupena celá řada médii, jde tedy především o experiment a nové formy.“

Od ostatních strategických projektů, jak jsou národní výstavy Bienále nazývány, se český liší například tradicí: „To vychází už z geopolitické situace. Ocitli jsme se ve společnosti Ukrajiny, Ázerbájdžánu, Thajska a Pákistánu. Jejich přístup k umění je úplně jiný, my máme možnost čerpat z hlubší myšlenkové i umělecké tradice,“ myslí si Václav Janoščík, podle kterého se česká koncepce tolik nevymezuje vůči společenským tématům jako ostatní národní projekty.

Niklův popsaný rám

02896774.jpeg

Pro začínající tvůrce je účast na Moskevském mezinárodním bienále mladého umění dobrou zkušeností. A Česká republika má navíc možnost zase jednou ukázat, jak se zdejší umělecká scéna vyvíjí. V Moskvě svá díla vystavuje i jeden z loňských finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého Richard Nikl. Přivezl tam sérii rámů poskládaných z modulárního systému: „Konkrétně pro tuto výstavu se jedná o převážně site-specific projekty. Vycházejí z institucionálního rámce galerie. První z rámů byl instalovaný při vstupu, obsahoval půdorys galerie,“ říká Richard Nikl, který dodává, že na tomto rámu zůstaly i vzkazy návštěvníků z předchozí, pražské výstavy.

Kromě Richarda Nikla se v české sekci představují například Jan Lesák, Pavel Příkaský, Lucie Doležalová nebo Roman Štětina. Jejich výstava Periferní vidění potrvá v Moskevském muzeu moderního umění až do desátého srpna.

autoři: Karel Kratochvíl , Klára Vičíková
Spustit audio