Chataři se vracejí! Svérázný fenomén připomínají černobílé fotografie Pavla Štechy

21. září 2015

Výstava v Galerii UM představuje soubor nazvaný Chataři, dokumentární fotografický cyklus Pavla Štechy (1944–2004) ze 70. let minulého století. Černobílé fotografie jsou v prostoru galerie instalovány jako svébytné estetické objekty, aby byl zdůrazněn jejich vytříbený dokumentární styl.

Fotograf Pavel Štecha, dlouholetý pedagog Katedry fotografie FAMU a zakladatel ateliéru fotografie na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové, patřil k nejvýznamnějším českým dokumentaristům posledních tří desetiletí 20. století.

03475605.jpeg

Tématu Chatařů se Pavel Štecha začal věnovat už při studiích na FAMU a vystavil je i na své první samostatné výstavě v Činoherním klubu v roce 1978. Jak v textu k výstavě upozorňuje kurátorka a teoretička fotografie Hana Buddeus: „přísné záběry chatařů umožňují poukázat na příbuznost některých Štechových fotografií s dílem slavného amerického fotografa Walkera Evanse a zařadit je do kontextu dějin umění“.

Výstava fotografií Pavla Štechy potrvá v Galerii Um na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze do konce října. Koná se ve spolupráci s Festivalem Fotograf, který bude oficiálně zahájený 29. září ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze. Začátkem října proběhne na tomtéž místě diskusní fórum a během října bude uspořádáno na dvě desítky výstav, vše na společné téma dokumentární fotografie.

Spustit audio