Čínští vojáci z terakoty dobyli Pražský hrad

8. srpen 2014

Přes 90 exponátů, které na výstavu do Císařské konírny zapůjčila tři význačná čínská muzea, mapují pět tisíc let uměleckého vývoje Číny. Na Pražském hradě budou k vidění ode dneška do 9. listopadu.

Expozice „Poklady staré Číny“ ukáže dvě originální plastiky z terakotové armády a další cenné předměty a archeologické nálezy. Některé z nich opouští zemi původu vůbec poprvé. Nebudou chybět rituální nádoby, šperky ze zlata a nefritu, čínský porcelán, vyšívané hedvábné roucho s dračími motivy nebo typické čínské malby. „Snažili jsme se předměty vystavit tak, aby se divák nejen pokochal, ale aby výstava obohatila návštěvníkovo povědomí o čínské kultuře,“ říká kurátorka Helena Heroldová.

Výstava je rozdělena do tří celků. První představuje počátky čínské civilizace a vznik prvních států. Návštěvník bude mít možnost vidět archeologické nálezy z hrobek aristokracie z doby prvního tisíciletí před naším letopočtem. Druhá část je věnována kulturnímu rozmachu v době mezi přelomem letopočtu a desátým stoletím, vystaveny budou i dvě figury vojáků ze slavné „hliněné armády“ Prvního císaře dynastie Čchin.

Kurátorka Helena Heroldová přibližuje pravděpodobný způsob, jakým byly sochy vytvořeny: „Soudí se, že figury byly zhotovovány způsobem, který připomíná dnešní tovární výrobu, určitá dílna vyráběla například jen ruce, hlavy se vyráběly zvlášť a těla se potom kompletovala.“ Poslední část výstavy předkládá vrcholné umělecké a řemeslné výrobky z období přibližně pěti set let vlády posledních dvou dynastií, a to například buddhistické umění, oděvy a zejména porcelán.

00980745.jpeg
autoři: zvl , Karel Kratochvíl
Spustit audio