Co je Vesmír oproti jednomu malému hrníčku? Měřítko je relativní, dokazuje Jiří Pelcl v Centru DOX

24. září 2015

Rozsah tvůrčích zájmů významného českého designéra a architekta Jiřího Pelcla je nezvykle rozmanitý. V Centru současného umění Dox v Praze včera otevřeli komorní výstavu jeho prací z posledních pěti let nazvanou Velké a malé objekty.

Expozice zahrnuje jak drobné předměty pro domácnost ze skla, porcelánu i dřeva, nábytek a vybavení interiérů, produkty vytvořené pro proslulé průmyslové výrobce jako jsou Moser nebo Precioza, stejně jako několikametrové monumentální instalace Strom a Vesmír umístěné ve vědeckém centru Svět techniky v Ostravě. Za svou tvorbu získal Jiří Pelcl řadu cen, například Národní cenu za design v roce 2006, o rok později cenu Czech Grand Design pro designéra roku 2007 a také řadu dalších domácích i zahraničních ocenění.

03478066.jpeg

Práce je náročná na stromu stejně jako na hrníčkuČerstvý pětašedesátník, designér a architekt Jiří Pelcl, profesor Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, o své rozsáhlé tvorbě i poměru k rozměrům říká: „Měřítko je pro mne hodně důležité a často o něm přemýšlím. Moje poslední realizace byly dva objekty v Ostravě, každý asi jedenáctimetrový, což je téměř třípodlažní budova, a vedle toho vidím hrníček z porcelánu, který má 11 centimetrů. To jsou kontrasty, ve kterých se pohybuji.“

03478065.jpeg
Spustit audio