Co znamená HateFree? Víru v symbolickou sílu solidárního uměleckého gesta

25. leden 2016

Výstava s názvem „HateFree?“ vzešla z výzvy HateFree Art reagující na nárůst nenávistných postojů vůči menšinám v České republice. Je součástí projektu HateFree Culture realizovaného Agenturou pro sociální začleňování. Její kurátorkou v Centru současného umění Dox v Praze je Zuzana Štefková a navštívit ji můžete do 21. března.

Stále častěji se u nás i ve světě setkáváme s předsudky a s projevy rostoucí nenávisti k lidem, kteří se nějak odlišují. Ať již barvou kůže, náboženským vyznáním, sexuální orientací nebo tím, že žijí bez přístřeší na ulici. Na problémy související s xenofobií, homofobií, rasismem a dalšími projevy nenávisti vůči menšinám reaguje výstava HateFree?

03556145.jpeg

Záměr výstavy i celé akce objasňují autoři projektu Hate Free Cultur: „Umělkyně a umělci, vystavující v rámci projektu HateFree?, se staví na stranu těch, kdo jsou takto stigmatizováni. Snaží se zkoumat mechanismy, které definují určité skupiny jako podřadné nebo sociálně vyloučené a ukazují nebezpečí nárůstu nenávisti ve společnosti. Zároveň demonstrují víru v symbolickou sílu solidárního uměleckého gesta a jeho konkrétní účinek mimo úzce vymezený svět umění.

Výstavu doprovází bohatý program v podobě diskusí, neformálních posezení, experimentálních divadelních představení, dokumentárního divadla i konference na téma „Jací jsme?“

Spustit audio