Čtvrtek je skoro jako pátek, alespoň ve videoinstalacích Mileny Dopitové

7. duben 2014

Vizuální umělkyně Milena Dopitová vstoupila na českou výtvarnou scénu na počátku devadesátých let jako členka umělecké skupiny Pondělí. S jejím nejnovějším projektem, tvořeným pěti videoprojekcemi, se můžeme setkat do 4. května v pražské galerii Video NoD.

Milena Dopitová absolvovala na Akademii výtvarných umění v Praze v roce 1994 ateliér Milana Knížáka a brzy se prosadila jako autorka instalací a videí, v nichž zpracovává témata týkající se sociální, tělesné a genderové identity.

Nevyhýbá se ani problémům dospívání, stárnutí a smrti. Je držitelkou řady ocenění, mimo jiné i ceny The Pollock Krasner Foundation, udělené v roce 1997 v New Yorku. V současné době vede ateliéry zaměřené na konceptuální tendence umění na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové a na Fakultě umění a designu Západočeské univerzity v Plzni.

Jsou ve svém údělu krásní

Osudy, kterými procházejí zvířata, prožívala Milena Dopitová s nimi: „Takže každé video má v sobě skrytý malý příběh. V názvu je každodennost, všednost, ale zároveň i den pracovního klidu. Čtvrtek už se přelamuje na pátek, lidi už se těší na víkend. Nic takového ale zvíře nevnímá, to žije od jídla k jídlu, od východu k západu slunce.

02919608.jpeg

Pro mě to byla oslava života zvířat, videa by měla být připomenutím toho, že i tito tvorové existují vedle našeho života. Mnohdy si ani neuvědomujeme, že jsme to my, kdo vymezuje jejich život. Oni jsou ve svém údělu krásní a mnohdy i šťastní.“

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio