Czech Scape: portrét současné české krajinné architektury

1. červenec 2014

Absolventi lednické Zahradní fakulty Mendelovy univerzity připravili publikaci a výstavu, která je součástí Landscape Festivalu Praha 2014. V Galerii Jaroslava Fragnera ji můžete navštívit do 9. září.

Krajina, město, veřejný prostor. Takový je podtitul festivalu Landscape Praha 2014, který probíhá do 9. září na Nákladovém nádraží Žižkov v Praze a v Galerii Jaroslava Fragnera na Betlémském náměstí. Součástí rozsáhlého projektu, zahrnujícího výstavy, několik desítek přednášek, uměleckých akcí a performancí, je i výstava Czech Scape Portrét české krajinářské architektury. Je otevřená v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze a současně vyšla i stejnojmenná publikace.

Výstavu i knihu připravili absolventi lednické Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity: architekti Klára Stachová, Andrea Honejsková a Jakub Hepp z ateliéru zahradní a krajinářské architektury 4dim.

Estetika krajiny

V ČR a především v Praze byla v posledních letech nastartována debata o tom, jak dlouhodobě kultivovat veřejný prostor za účasti architektů, umělců, veřejného sektoru i politického establishmentu. Organizátoři tohoto projektu by ji rádi rozšířili i o „zelený či krajinářský“ segment, který má jistou zvláštní diverzifikovanou estetiku, i když se často nejedná jenom o květenu.

Základní ideou je zvýšení povědomí o české architektonické a urbanistické obci a o rozsahu a smyslu oboru krajinářské architektury ve vztahu k současné architektuře a k veřejnému prostoru. Současný stav v českých luzích a hájích dokumentuje portrét současné české krajinářské architektury – Czech Scape.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio