David Hockney, iPad, 82 portrétů a jedno zátiší

24. srpen 2016

Malíř a grafik, rodák z Yorkshiru, kterému bude příští rok osmdesát, je nepochybně nejpopulárnějším současným britským výtvarníkem. A patří k nejčastěji vystavovaným umělcům v Londýně.

Před dvěma lety uspořádala Davidu Hockneymu výstavu Dulwichská obrazárna, která představila jeho grafickou tvorbu. V roce 2012 se konala velká expozice v Royal Academy of Arts, na níž se prezentoval především svými rozměrnými krajinomalbami. Do třetice, v roce 2006, připravila londýnská Národní portrétní galerie výstavu jeho portrétů. Nyní se tedy s portréty vrací po čtyřech letech do Royal Academy of Arts. Ovšem ne do hlavních výstavních prostor akademie, kde se konala expozice jeho krajin nazvaná Větší obrazy, ale do komornějších sálů ve druhém patře, do Sackler Wing.

03691531.jpeg

Portrétní projektZ portrétů, které před deseti lety představila Národní portrétní galerie, není na současné výstavě ani jediný. Všechny obrazy, které vystavuje Královská akademie, vznikly loni a předloni, některé dokonce až letos, v letošním prvním pololetí. David Hockney během takového svého zvláštního portrétního projektu vytvořil více než 90 pláten, z nichž bylo vybráno 82; více by se do sálů Sackler Wing nevešlo. V roce 2014 se David Hockney totiž rozhodl, že vytvoří sérii portrétů naprosto stejných rozměrů, a to 121,9 centimetrů na výšku a 91,4 cm na šířku. Všichni portrétovaní seděli na stejné dřevěné židli se žlutým polstrováním před neutrálním zeleným a modrým pozadím. A všechny portréty vytvořil David Hockney během pouhých tří dnů sezení. A vesměs jde o akryl na plátně. Ty portréty maloval jasnými zářivými barvami, jsou jakoby prosluněné sluncem jižní Kalifornie, kde je všechny malíř vytvořil. A kde také ostatně většinu roku žije.

03691532.jpeg

Portréty rodiny a přátelMaloval tak své příbuzné, například svou sestru Margaret, své přátele, děti svých přátel, některé známé osobnosti především z uměleckých kruhů, třeba Larryho Gagosiana, sběratele umění a majitele sítě galerií, které jsou po něm pojmenovány, tedy Gagosian Gallery, dvě z nich najdeme i v Londýně. Také vytvořil portrét i u nás dobře známého architekta Franka Gehryho, spoluautora návrhu Tančícího domu na pražském nábřeží.

O své tvorbě malíř mj. říká, že „všechno začíná ve skicáři“. V posledních letech vyměnil papírový skicák za iPad, který nosí neustále s sebou a dokáže do něj zachytit dramatické světlo i změny počasí. Výstava David Hockney: 82 portrétů a jedno zátiší potrvá v Royal Academy of Arts až do 2. října 2016.

A jedno zátiší…Proč je na výstavě portrétů také jedno zátiší? To vzniklo proto, že jeden pozvaný model k Hockneymu nedorazil a on využil vymezený čas k vytvoření zátiší, v němž využil to, co měl zrovna v ateliéru, tedy různé ovoce a zeleninu. A vzniklo zcela standardní zátiší. A proto jej také kurátoři zařadili do této jinak výhradně portrétní výstavy.

Malíř kalifornského slunceDavid Hockney se narodil 9. července 1937 v hrabství West Yorkshire. Již během studií na londýnské Royal College of Art si získal uznání. V šedesátých letech se stal jednou z vůdčích osobností britského pop-artu. Hockneyho obrazům dodává velkou působivost jeho skvělý grafický rukopis – úsporné a živé linie, schopnost vybrat si podstatný detail, který zkoncentruje a zjednoduší. Již přes třicet let žije a tvoří většinu roku v Kalifornii. Právě zářivé kalifornské slunce se v jeho tvorbě projevuje používáním jasných barev.

03691530.jpeg

V roce 1974 byl o Hockneyovi natočen biografický film „A Bigger Splash“ (podle názvu jednoho jeho obrazu), který natočil režisér Jack Hazan. Tento snímek podrobně popisoval Hockneyovu homosexualitu a malíř byl proti jeho zveřejnění, ale svůj názor nakonec změnil. Film byl v mnoha zemích zakázán kvůli své otevřené homosexualitě, ovšem získal i celou řadu filmových ocenění.

autor: jbe
Spustit audio