Diebenkorn: Američan v Londýně

8. duben 2015

Královská akademie výtvarných umění v Londýně - Royal Academy of Arts - představuje tvorbu amerického malíře Richarda Diebenkorna. Výstavu jeho figurativních a abstraktních děl můžete navštívit do 7. června.

Richard Clifford Diebenkorn se narodil 22. dubna 1922 v Portlandu ve státě Oregon, ovšem když mu byly dva roky, tak se jeho rodina přestěhovala do Kalifornie, do San Franciska. A již ve svých čtyřech nebo pěti letech začal kreslit. Formálního výtvarného vzdělání se mu dostalo na Stanford Univesity, kde svá studia zahájil v roce 1940. Velký vliv na jeho tvorbu měly především práce amerického malíře Edwarda Hoppera.

V polovině šedesátých let minulého století procestoval Evropu, navštívil dokonce i Sovětský svaz, zejména pochopitelně tamní výtvarné galerie a muzea, kde obdivoval především díla francouzského malíře Henri Matisse. Richard Diebenkorn žil v letech 1950 až 1956 v Novém Mexiku, v městě Albuquerque, v roce 1956 se přestěhoval do kalifornského města Berkley. Po návratu z Evropy, v roce 1967, se přestěhoval do Santa Moniky. Zemřel 30. března 1993 v Berkley, kam se na sklonku života vrátil

Lze nějak charakterizovat jeho tvorbu?Richard Diebenkorn sice začal v Novém Mexiku s abstraktní malbou, ale někdy v polovině padesátých let, tedy v době, kdy se přestěhoval do Berkley, přešel k figurativní malbě a rovněž ke krajinářství. Figurativní malbu reprezentuje na výstavě například jeho obraz Dívka na terase z roku 1956. Tehdy na něj měl poměrně velký vliv uvolněný, nicméně zobrazivý styl, který vzešel ve známost jako Bay Area Figuration, tedy Figurace oblasti Zálivu.

Někdy v polovině šedesátých let se pak vrátil k abstrakci, k abstraktnímu expresionismu. V letech 1967 až 1988 pak pracoval na rozsáhlé sérii abstraktních obrazů nazvané Ocean Park. V mnoha jeho obrazech je patrný vliv Edwarda Hoppera, barevností mi pak Diebenkornova plátna připomínají práce současného britského malíře Davida Hockneyho, jehož obrazy jsme ostatně mohli nedávno obdivovat právě v londýnské Královské akademii.

03356062.jpeg

A co tedy z Diebenkornovy tvorby představuje současná londýnská výstava?Je to skutečně reprezentativní retrospektivní výstava. Celkem představuje na padesát umělcových prací. Ten relativně malý počet lze vysvětlit tím, že mnohá jeho plátna jsou rozměrná, i přes dva metry.

Je to první výstava Richarda Diebenkorna v Londýně?Je první po téměř pětadvaceti letech. V roce 1991 mu totiž první samostatnou výstavu v Londýně, a myslím, že i také v Evropě, uspořádala Whitechapel Gallery ve východní části metropole nad Temží. O rok později, tedy pouhý rok před jeho smrtí, jej pak Royal Academy of Arts zvolila jako svého čestného člena. Současnou výstavou tedy vlastně splácí dluh, který vůči tehdejšímu honorárnímu členu má.

03356064.jpeg

Zaměřuje se Královská akademie více na méně známé americké umělce?Neřekl bych, že se na ně specializuje, i když často spolupracuje s různými americkými výtvarnými institucemi. Záběr Královských akademiků je opravdu široký, vždyť v těchto dnech tu končí výstava věnovaná Paulu Rubensovi. Ale je pravda, že v nedávné minulosti se tu objevila díla méně známých amerických malířů, jako například před dvěma lety to byly práce George Belowse, výtvarníka o čtyřicet let staršího než Diebenkorn. A připomenu, že Tate Modern představila někdy před deseti lety tvorbu již zmíněného Edwarda Hoppera, Dulwichská obrazárna zase práce dalšího méně známého amerického malíře Winslowa Homera. Takže chceme-li poznat moderní americké výtvarné umění, a nechceme-li se vydat přes Atlantik, tak musíme navštěvovat Londýn.

autor: jbe
Spustit audio