Dílna Mikulovského výtvarného sympozia otevírá jednadvacátý ročník

11. červenec 2014

V prostoru saly terreny zámku v jihomoravském Mikulově bude v sobotu 12. července zahájen 21. ročník Mikulovského výtvarného sympozia „dílna“ 2014. U zrodu akce stál před lety mikulovský malíř Libor Lípa, který se spolu s dalšími nadšenci dodnes věnuje jeho přípravě a organizaci. Výstava počinů, které z „dílny“ vzejdou, potrvá do 31. srpna.

Cílem ideje Mikulovského výtvarného sympozia má být zaměření na jedno z tradičních médií a tím je malba. Všichni vybraní autoři jsou bytostní malíři a malbou se kontinuálně ve své tvorbě zabývají. Sympozia se účastní na náklady pořadatelů, nejsou limitovaní tématem a v rámci možností ani materiálem potřebným k tvorbě. Důležitou podmínkou účasti je ponechání vytvořené práce městu Mikulovu v jeho majetku jako součást budované sbírky.

Systém volby kurátora jednotlivého ročníku (zpravidla je to jeden z účastníků ročníků předcházejících) zaručuje pokračování jisté kontinuity názorové, nicméně pomalu se měnící v závislosti na jemné nuanci rozdílu jednotlivých ročníků. Zvolený kurátor daného ročníku sestaví dle svého svobodného rozhodnutí skupinu 4 výtvarníků, která je dále doplněna 2 umělci nominovanými členy Odborné rady. Skupinu tradičně doplní technický asistent, jímž je obvykle student některé z výtvarných škol v České republice.

03163334.jpeg

Mikulovské výtvarné sympozium „dílna“ pořádá město Mikulov, Regionální muzeum v Mikulově a Společnost pro rozvoj Mikulovského výtvarného sympozia. Sympozium skončí v sobotu 9. srpna, kdy bude v prostorách zámku otevřena výstava prací vzniklých na sympoziu, kterého se letos zúčastní malíři Václav Bláha, Stanislav Diviš, Jan Pištěk, Aldin Popaja, Oldřich Tichý a Petr Veselý, dále teoretik Ondřej Čecha a studentka Viktorie Prokopová.

03163331.jpeg

Bližší informace o aktuálním ročníku naleznete na adrese: www.artmikulov.cz/aktualni-rocnik.html.

Spustit audio