Dílo malířky polské avantgardy je v Polsku souborně k vidění poprvé

10. říjen 2014

Zcela jedinečnou výstavu lze během letošního podzimu navštívit v Lodži. Je věnována jedné z nejvýraznějších postav polské meziválečné avantgardy a představitelce konstruktivismu, Terese Żarnowerówně.

Výjimečnost nynější expozice Muzea umění v Lodži spočívá v tom, že vznikala několik let. Kurátoři museli usilovně pátrat v archivech, cestovat po světě a hledat ve sbírkách. Díky tomu mohli letos na podzim představit návštěvníkům výstavy ucelenější obraz tvorby Teresy Żarnowerówny. Ta ve svém rodném Polsku nejdříve uspěla jako malířka a sochařka, po roce 1924 také v oblasti grafiky, knižních ilustrací, fotomontáží či plakátu.

Avšak dva roky před vypuknutím druhé světové války odešla umělkyně do Paříže kvůli narůstajícímu antisemitismu, neboť se v roce 1895 narodila v židovské rodině. Z Francie pak její kroky směřovaly do Španělska, Portugalska, kde už v době válečného konfliktu čekala vízum do Spojených států. Do New Yorku, kde žila do konce života, se ale dostala až v roce 1943 přes Kanadu.

03225670.jpeg

Všude, kde Teresa Żarnowerówna byla, malovala. I proto nebylo pro kurátory snadné shromáždit její tvorbu. Díla byla rozeseta po různých zemích a kvůli Żarnowerównině původu i ničena. Ostatně i sám životopis Teresy Żarnowerówny neodhalil všechna svá tajemství a dodnes jsou s ním spojovány mylné či neověřené informace. Například, některé zdroje uvádějí rok smrti 1949, jiné až ten následný.

Kurátorům z lodžského muzea umění se po mnoha letech výzkumu podařilo shromáždit a představit vůbec první komplexní prezentaci děl Teresy Żarnowerówny. Týdeník Politika ve své recenzi dal expozici velmi vysoké ohodnocení. Otevřena bude až do 23. listopadu a návštěvníci se budou moci seznámit nejen s prací Teresy Żarnowerówny, ale i s jejím životem po odchodu z Polska stejně jako s díly, která se sice nezachovala, ale podařilo k nim dohledat skici nebo náčrty.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio