Do britského lidového umění patří výšivky, sošky i příďové figury

13. srpen 2014

V londýnské galerii Tate Britain můžete do konce srpna navštívit výstavu nazvanou Britské lidové umění. Zatímco u nás je představa lidového umění jako folklór, zjednodušeně řečeno jako malování kraslic a podobně, Britové ho vnímají jako součást sociální historie nebo folklorních studií v kontextu výtvarného umění.

Co výstava nabízí svým návštěvníkům?Celkem na 200 exponátů, tedy obrazy, koláže, sošky, textilie, práce z kůže i třeba předměty, které vyráběli ranění britští vojáci během Krymské války před více než 150 lety. To množství předmětů je zapůjčeno z desítek muzeí a galerií napříč Spojeným královstvím, některé obrazy pak pocházejí přímo ze sbírek Tate Gallery.

Jsou známá jména autorů vystavených artefaktů nebo jsou anonymní?Jak už vyplývá z názvu výstavy, jde o lidové umění, takže většina tvůrců je neznámá. Ale najdeme tu také například výšivky z přelomu 18. a 19. století od Mary Linwood, ostatně právě výšivka je příkladem lidového umění, dále obrazy z první poloviny 20. století od Alfreda Wallise. Jsou to plátna vytvořená v Cornwallu, v nichž ztvárnil různá námořní témata. Právě moře a lodě jsou velmi častým inspiračním zdrojem mnoha dalších tvůrců, například v jednom z výstavních sálů najdeme třeba vyšívanou mapu Británie či mapu Anglie a Walesu. Třetím z význačných neanonymních tvůrců je pak George Smart, jehož obrázky, vlastně rozkošné koláže pocházejí z třicátých a čtyřicátých let 19. století. Všem třem jmenovaných, přesněji řečeno jejich tvorbě, jsou věnovány samostatné výstavní sály.

Co na výstavě britského lidového umění nejvíc zaujalo vás?Jeden obraz, a to olejomalba, kterou vytvořil Walter Greaves někdy v roce 1862 a nazval ji Hammersmith Bridge během veslařských závodů. Je zřejmě myšlen závod osmiveslic nejstarších britských universit, tedy v Oxfordu a v Cambridgi. Celá mostní konstrukce je obsypána stovkami lidiček sledujících toto tradiční klání. A tento most navíc patří v Londýně k mým nejoblíbenějším. A potom rovněž vyřezávané příďové figury, které patřily až do počátku 20. století neodmyslitelně ke každé námořní lodi, zejména k válečným plavidlům. Nejčastěji byly takto ztvárněny postavy, přesněji řečeno poprsí žen, ale najdeme tu i postavy jednorožce a tygra nebo dokonce i královnu Viktorii. Mnoho z těchto vyřezávaných figur jsem sice viděl již dříve v námořních muzeích v Chathamu a v Portsmouth, odtud jsou ostatně některé zapůjčeny, ale vidět je takto pohromadě v jednom sálu je, alespoň podle mne, nevšedním zážitkem.

03185090.jpeg

Do kdy si můžeme tento nevšední zážitek v galerii Tate Britain dopřát?V Tate Britain již jen do konce měsíce, tedy do 31. srpna. Ovšem poté se přestěhuje do Compton Verney ve Warwickshiru, kde bude k vidění od 27. září do 14. prosince.

03185092.jpeg
autoři: jbe , Milena M. Marešová
Spustit audio