Dobrou fotku jsem ještě neudělal, říká Peter Župník. Jeho práci vystavuje Artinbox.

5. prosinec 2013

Galerie Artinbox v Perlové ulici v Praze otevřela v úterý večer pod názvem „Denní sny“ výstavu černobílých a několika barevných fotografií slovenského dvaapadesátiletého fotografa Petera Župníka.

Ten v osmdesátých letech studoval s dalšími slovenskými kolegy – Rudo Prekopem, Miro Švolíkem, Tonem Stanem, Vasilem Stankem a Kamilem Vargou uměleckou fotografii na pražské FAMU a spolu s nimi vytvořil progresivní skupinu zabývající se inscenovanou fotografií, které se později začalo říkat „slovenská nová vlna“. Od poloviny 90. let Peter Župník žije a tvoří v Paříži. V posledních letech se kromě pro něj typické černobílé fotografie, jejímž prostřednictvím s notnou dávkou poezie a magie zachycuje zcela obyčejné věci a krajiny, experimentálně věnuje i fotografii barevné.

„Šli jsme od klasických černobílých snímků s domalbou až po díla posledních let, kdy Peter experimentuje s barevnou fotografií,“ říká kurátorka výstavy Nadia Rovderová.

Pro Petera Župníka je pořizování fotografií hra: „Fotografování je plynutí života, kde jsem, jestli mám foťák. Jsou to vytržené momenty. Hra začíná v momentě, kdy zachráním negativy, vyvolám je, retušuju fotografie. Dopředu mě žene touha udělat tu dobrou fotku. Pořád si myslím, že jsem ji ještě neudělal. S věkem je to těžší, protože člověk nevidí a zapomíná. Ale s mnohem větším klidem dokážu rozlišit, co má a nemá hodnotu.“

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio