Dobrovolný hrdina tvoří dějiny, i když má děravé ponožky

3. září 2014

Videa, fotografie, objekty a prostorové a zvukové instalace z posledních čtyř let vystavuje Milena Dopitová v expozici nazvané Miluji a přijímám. Výstavu pořádá Galerie hlavního města Prahy v prostorách druhého patra Městské knihovny na Mariánském náměstí do konce listopadu.

Milena Dopitová vstoupila na českou výtvarnou scénu počátkem devadesátých let a velmi brzy se prosadila jako jedna z nejvýraznějších ženských osobností nastupující generace mladých umělců. Její tvůrčí počátky jsou spjaty s uměleckou skupinou Pondělí. Stejně jako pro ostatní členy uskupení se i pro Dopitovou stal tvůrčím východiskem konceptuální projev spojený s využitím nových médií.

Dvě tváře životaVýstavou Miluji a přijímám se Milena Dopitová představuje jako zralá umělkyně. Prostřednictvím videí, fotografií, objektů, prostorových i zvukových instalací reflektuje každodenní rovinu našich životů. Tu dynamickou, optimistickou a vitální, ale i její odvrácenou tvář, vztahující se k existenciálním danostem lidských osudů, k pomíjivosti touhy, marnosti a smrti.

03199211.jpeg

Ještě chvíli se zdržímVýstava představuje práce z posledních let, nejstarší je z roku 2010. Instalace v MK se dotýkají plynutí času a jedna z hlavních linií koncepce výstavy akcentuje roli muže, například v projektu Dobrovolný hrdina. „To téma mi splnilo očekávání,“ objasňuje výtvarnice, „nabídlo definici té situace ´miluji a přijímám´, jak se jeví v dnešním světě. Muž, kterého zde prezentuji v děravých ponožkách, je ten hrdina, který přijde z práce, unavený, protože tvořil dějiny, ale je svým okolím přijímán a snad i milován.“ Jak je pro autorku typické, přistupuje k tématu po svém, bez patosu, se smyslem pro intimitu na jedné a určitým odstupem na straně druhé, avšak vždy s osobním prožitkem.

Spustit audio