Drak se probouzí a inspiruje současné umělce

5. září 2014

Ve třech výstavních prostorách Paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze otevřela včera Sbírka orientálního umění Národní galerie originální přehlídku současného umění inspirovaného východoasijským uměním. Výstavu s poetickým názvem Drak se probouzí můžete navštívit do 23. listopadu.

Drak je jedním z ústředních symbolů východoasijské kultury, je obdařen kladnou (jangovou) energií a tvořivou silou. Proto se stal i symbolem výstavy. Rozsáhlá přehlídka prezentuje výběr z tvorby současných českých a východoasijských umělců žijících v Praze a konfrontuje jejich práce se vzácnými exponáty Sbírky orientálního umění z různých časových období.

Vystavující umělci Petr Bařinka, Filip Černý, Patrik Hábl, Markéta Hlinovská, Veronika Holcová, Vojtěch Horálek, Anna Hulačová, Petr Hůza, Song Mi Kim, Tomáš Kubačka, Marie Ladrová, Pavel Mrkus, Stanislav Müller, Radka Müllerová, Michal Nesázal, Tets Ohnari, Eva Pelechová, Dana Sahánková, Veronika Slámová, Jiří Straka, Gabriel Vach, Hana Vinklárková, Diana Winklerová, Dalibor Worm. Speciální hosté: Dragan Stojčevski, Petr Písařík.

Bohatý doprovodný programVýstavu, kterou připravila Sbírka orientálního umění Národní galerie v Praze, můžete navštívit v Konírně a dalších prostorách Paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze Doplňuje ji stejnojmenná publikace a bohatý doprovodný program v podobě lektorských pořadů, komentovaných prohlídek, přednášek a tematických tvůrčích dílen. Jedním z vrcholů projektu bude Den japonské popkultury v paláci Kinských, který se uskuteční v sobotu 25. října.

Spustit audio