Druhá sezóna Artbanky Museum of Young Art

18. duben 2012

Nahlédnete-li průchodem do dvora zdevastovaného barokního paláce Colloredo Mansfeld v Karlově ulici na Starém Městě v Praze, uvidíte čtyři vznášející se obrovité černé pistole, dílo kontroverzního sochaře Davida Černého.

Od června minulého roku sídlí v palácových prostorách – AMoYA neboli Artbanka Museum of Young Art, jedno z nejmladších a zároveň největších neziskových muzeí současného umění u nás.

V pondělí 16. dubna zde bylo pod symbolickým názvem „Druhá sezóna“ zahájeno na ploše 4000 m2 hned několik dohromady propojených výstavních projektů. Nově se muzeum otevřelo 13 kurátorům ze sedmi vysokých uměleckých škol, kteří zde vytvořili sedm konfrontačních přehlídek nejrozmanitějších studentských prací.

Výstavy se účastní Akademie výtvarných umění v Praze, Fakulta umění Technické univerzity v Košicích, Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta umění Ostravské univerzity, Fakulta výtvarného umění VUT v Brně, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze a Vysoká školy výtvarných umění v Bratislavě.

Navíc je zde k vidění nezávislý výstavní projekt Leica Gallery nazvaný „New Inspiration, New Vision“, představující nejmladší generaci českých fotografů a výstavní koncept „Byt šíleného sběratele“.

O bližší podrobnosti k projektu „Second Season / Druhá sezóna“ požádal Karel Oujezdský šéfkurátora AMoYA – vizuálního umělce Milana Saláka.

Spustit audio