Druhá strana ticha Markéty Luskačové

12. září 2014

Leica Gallery Prague uvádí malou retrospektivu půl století trvající fotografické tvorby významné dokumentární fotografky Markéty Luskačové. Výstavu můžete navštívit do 2. listopadu v Leica Gallery Prague v Praze.

Její cyklus Poutníci fotografovaný na náboženských poutích na Slovensku a v Polsku či cyklus ze slovenské vesnice Šumiac, patří k tomu nejlepšímu v české humanistické dokumentární fotografii šedesátých a sedmdesátých let.

03205805.jpeg

Narozena v Praze Vystudovala sociologii kultury na Karlově Univerzitě v Praze. Diplomová práce v roce 1967 o tradičních formách náboženství na Slovensku obsahovala fotografie poutníků. 1967-1969 studovala fotografii na FAMU v Praze. Od roku 1968 pracuje jako fotografka ve svobodném povolání.

Fenomén poutnictví„Fotografie Markéty Luskačové bychom také mohli nahlížet jako snímky, které vytvořil poutník. Ten, kdo se s dílem Markéty Luskačové setká, nemusí znát místa a lidi, které svým objektivem zachytila, a přesto mu budou spatřené scény připadat důvěrně známé. Každý, kdo stojí před jejími fotografiemi, se stává - slovy Josepha Conrada - tajným souputníkem,“ říká kurátorka výstavy, historička umění, Irena Žantovská Murray.

Spustit audio