Duccio a Caro. Dialog mezi obrazem a sochou, jejichž tvůrce dělí téměř 700 let

7. říjen 2015

Londýnská Národní galerie pořádá výstavu nazvanou Umění v dialogu. Její podtitul Duccio a Caro. Jde o dialog mezi dvěma díly, která od jejich vzniku dělí téměř sedm set let. Staré evropské umění reprezentuje obraz Zvěstování Panny Marie od italského malíře Duccia di Buonisegna, namaloval jej někdy v letech 1307 až 1311. Jej doplňuje moderní skulptura vytvořená na rozhraní let 1999 a 2000 britským sochařem Anthony Carem.

Spojení mezi oběma díly lze hledat přinejmenším v tom, že Anthony Caro se o italské umění 14. a 15. století velmi zajímal a při tvorbě vystavené skulptury se Ducciovým dílem přímo inspiroval, ostatně ji nazval Variace na Duccia číslo 3. Před patnácti lety totiž vytvořil hned sedm různých skulptur, sedm různých variací na Ducciovské téma.

03486583.jpeg

A londýnská Národní galerie vystavuje Carovu skulpturu teprve letos?Letos ji poprvé vystavuje společně s Ducciovým obrazem. Návštěvníci galerie ji mohli obdivovat již v létě roku 2000 na výstavě nazvané Setkání, kdy kurátoři oslovili 24 současných výtvarníků, aby vytvořili díla inspirovaná obrazy z bohaté galerijní sbírky starého evropského umění. A tak tehdy vnikly moderní obrazy, kresby, fotografie, videoprodukce a také Carova skulptura. Ale, jak jsem řekl, teprve nyní se tato skulptura setkala se svou inspirací, s Ducciovým obrazem.

03486580.jpeg

Skulptura inspirovaná obrazem. To je asi nezvyklé spojení. Jak Anthony Caro přetavil Ducciovu kompozici do svého díla?Sir Anthony Caro, který zemřel před dvěma lety. 23. října 2013, se zajímal především o to, jakou roli hrála architektura v dílech starých mistrů. Nebyla jen nutným pozadím, ale pomáhala i v kompozicích obrazů. A vzniklá Variace číslo 3 tak především reflektuje architektonické prvky obrazu. Caro ji vytvořil ze dřeva, a to i proto, že Ducciovo dílo je také namalováno na dřevě, na dřevěné desce.

Můžeme v londýnské Národní galerii viděti jiná díla od Duccia či Anthonyho Cara?Od Duccia ano, kromě Zvěstování Panny Marie vlastní ještě další čtyři obrazy. Všechny pocházejí z jeho pozdního období, z let 1307 až 1315. Připomenu, že Duccio zemřel pravděpodobně v roce 1319 ve své rodné Sieně, datum jeho narození neznáme, pravděpodobně se tento vrstevník pro širší veřejnost mnohem známějšího malíře Giotta narodil kolem roku 1255. Za skulpturami Anthonyho Cara se musíme vydat do galerií Tate. Tate Britain i Tate Modern vystavují v současné době po dvou jeho sochách.

03486581.jpeg

A právě u galerie Tate Modern ústí Most tisíciletí, jehož spoluautorem je právě Caro. Navrhl jej společně s věhlasným architektem Normanem Fosterem. Tate Gallery také čtyři Carovy\ skulptury dlouhodobě zapůjčila do severoanglické galerie Hepworth Wakefield. A právě z tohoto městečka, z Wakefieldu, je to jen kousek cesty do Yorkshire Sculpture Park, kde se v současnosti koná velká výstava Carových prací. Představuje přes osmdesát děl, nejen skulptur, ale také kreseb. A více než deset skulptur je umístěno přímo v parku na volném prostranství, kde nejvíce vyniknou. Tato výstava, která je stejně jako celý park přístupná zdarma, končí již 1. listopadu.

03486582.jpeg

Do kdy potrvá výstava Umění v dialogu v londýnské Národní galerii?Umění v dialogu je v sále číslo 66 zdarma přístupné ještě do 18. listopadu.

autor: jbe
Spustit audio