Dürerova Panna Marie v dialogu se současným uměním

24. únor 2011

Na jedné straně 500 let staré dřevořezy mistra německé renesance Albrechta Dürera z cyklu „Život Panny Marie“, který byl poprvé vydán knižně v roce 1511, a některé další vzácné Dürerovy tisky včetně kresby mladého muže, na druhé straně tři křehké instalace a videoprojekce současné americké autorky Teresy Diehl narozené v Libanonu.

Takový je obsah výstavy „Maria Maria 1511/2011 – Dürerovo zobrazení Panny Marie v dialogu se současným uměním“, kterou ve spolupráci s Kulturně-historickým muzeem v Osnabrücku otevřelo MuMo – Muzeum Montanelli v Nerudově ulici na Malé Straně v Praze.

02267690.jpeg

Jak tato výstava, konfrontující Dürerovo duchovní pojetí ženy, mateřství a spásy s aktuální tvorbou americké autorky, která pro své téměř průsvitné instalace složené ze tří stovek figurek žen a jehňátek použila 160 kilogramů ručně strouhaného glycerinového mýdla, vznikala, na to se Karel Oujezdský zeptal zakladatelky a kurátorky Muzea Montanelli – Dr. Dadji Altenburg Pešta Kohl.

Výstavu Maria Maria 1511/2011 konfrontující Dürerovo zobrazení Panny Marie v dialogu s tvorbou současné americké autorky Teresy Diehl si můžete v Muzeu Montanelli – MuMo – prohlédnout až do 22. května.

Zvláštním doprovodným programem se k výstavě připojuje Goethe Institut v Praze. Návštěvníci výstavy si budou moci v muzeu vyzvednout mapku, která je povede v Praze po stopách Albrechta Dürera a různých mariánských vyobrazení z let 1511–2011. Tento prohlídkový okruh vznikl ve spolupráci s Národní galerií a Strahovským klášterem.

Spustit audio