Eduard Ovčáček: Ve zkratce

5. prosinec 2011

Do tvůrčí dílny osmasedmdesátiletého ostravského malíře, sochaře, grafika a pedagoga Eduarda Ovčáčka dává nahlédnout výstava, kterou pod názvem „Ve zkratce“ otevřelo v komorním prostoru Konírny Museum Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových.

Eduard Ovčáček patří k významným autorům, kteří vstupovali na českou výtvarnou scénu na přelomu padesátých a šedesátých let. V letech 1957 až 1963 studoval na Vysoké škole výtvarného umenia v Bratislavě a krátce na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Patřil k iniciátorům bratislavských Konfrontací, jež znamenaly nástup slovenské strukturální abstrakce, vytvářel lettristické obrazy a objekty, propalované koláže, strukturální grafiky minimalistické objekty a instalace, paralelně psal fonické a vizuální texty a v posledních letech se zabývá počítačovou grafikou.

Je také autorem řady groteskně laděných obrazů, soch a objektů, ve kterých reagoval na absurditu normalizačního a nejen normalizačního období vývoje naší společnosti. Už mnoho let působí jako profesor na Katedře grafiky a kresby Fakulty umění Ostravské univerzity.

V Museu Kampa se můžeme setkat s výběrem z Ovčáčkovy experimentální tvorby od raného období až po současnost.

Výstavu Ovčáčkových prací nazvanou „Ve zkratce“ můžete navštívit v Konírně Muzea Kampa v Praze do 5. února. Beseda s Eduardem Ovčáčkem se koná v Muzeu Kampa sobotu 10. prosince v 19 hodin.

Spustit audio