Elitu české grafiky připomíná retrospektiva laureátů Ceny Vladimíra Boudníka

5. březen 2015

V roce 1995 byla poprvé udělena Cena Vladimíra Boudníka určená žijícímu českému umělci za významný inovační přínos v oblasti umělecké grafiky. Jubileum ceny připomíná právě otevřená retrospektivní výstava, kterou připravila v Colloredo-Mansfeldském paláci v Karlově ulici na Starém Městě Galerie hlavního města Prahy.

Historicky první Cenu Vladimíra Boudníka získal významný český grafik a pedagog Ladislav Čepelák. Prozatím poslední ocenění, za rok 2014, bylo uděleno grafiku a malíři Jindřichu Růžičkovi. Na výstavě Laureáti Ceny Vladimíra Boudníka 1994-2014 jsou představeny grafické kolekce dvaceti dosavadních laureátů, mezi něž patří nejrespektovanější jména českého výtvarného umění jako již zemřelí - Ladislav Čepelák, Zdeněk Sýkora, Dalibor Chatrný, Oldřich Kulhánek či Jan Kubíček - i dosud tvořící autoři jako Květa Pacovská, Jiří Anderle, Alena Kučerová, František Hodonský, Marie Blabolilová, Mikoláš Axmann a další.

03330098.jpeg

Tvůrce „jazyka“grafické avantgardy„Vladimír Boudník ční jako velikán v obraze aktuální moderní české grafiky, je tvůrcem ´jazyka´ avantgardy,“ charakterizuje umělce a jeho projev Simeona Hošková. „Přitáhl mnoho umělců negrafiků, kteří najednou začali tímto způsobem tvořit a vnášeli nové podněty. Mnozí z nich ostatně také Cenu Vladimíra Boudníka už získali, například Lubomír Přibyl nebo Eduard Ovčáček nebo Dalibor Chatrný.“

03330097.jpeg

Historie Ceny VBPojmenování Ceny Vladimíra Boudníka je výrazem hlubokého respektu k odkazu umělce, který povýšil grafické medium na experimentální laboratoř a postavil je do čela avantgardy 60. let. Cenu vyhlašuje občanské sdružení Inter-Kontakt-Grafik ve spolupráci s hlavním městem Praha, je určena žijícímu českému umělci bez generačního omezení a nelze ji získat dvakrát.

03330099.jpeg
Spustit audio