Expresivní melancholik Matyáš Chochola je laureátem 27. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého

24. listopad 2016

Při slavnostním ceremoniálu ve Studiu hrdinů ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze byla 22. listopadu udělena Cena Jindřicha Chalupeckého za rok 2016, určená pro mladé talentované výtvarné umělce do 35 let.

Z více než devadesáti přihlášených se do jejího finále letos probojovali Aleš Čermák, Katarína Hládeková, Anna Hulačová, Matyáš Chochola a Johana Střížková. Na základě rozhodnutí mezinárodní poroty se vítězem stal vizuální umělec Matyáš Chochola, absolvent ateliéru malířství II Vladimíra Skrepla na Akademii výtvarných umění v Praze. Ten získává sto tisíc korun na realizaci výstavy, publikace, či jiného autorského projektu a šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku.

Udělena byla také divácká cena Českých center, kterou v podobě rezidenčního pobytu v jednom z evropských Českých center získala sochařka Anna Hulačová. Výstavu Cena Jindřicha Chalupeckého - Finále 2016 představující práce všech pěti finalistů: Aleše Čermáka, Kataríny Hládekové, Anny Hulačové, Matyáše Chocholy a Johany Střížkové, si můžete prohlédnout ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze do 8. ledna 2017.

„Já jsem jako mladý měl dost spirituálních zájmů, byl jsem ´ve větru´ a myslím, že rozhodnutí stát se sochařem ve svetru a s motorovou pilou, bylo šťastné. Ale pak sjem to musel trochu promyslet a předělat, protože doba si žádá jiné věci. Uvědomil jsem si, že tento romantický ideál musím trošku opustit a obětovat něčemu, co dává víc smysl, aby to mělo smysl,“ ozřejmuje svoji cestu k umění a náhled na vlastní styl a přístup Matyáš Chochola.

03749845.jpeg

Diváky přivítat, vyděsit a zapojitNa otázku, co letošnímu laureátovi Ceny Jindřicha Chalupeckého v umění především jde, odpovídá Matyáš Chochola bezprostředně: „Mně jde především ta živá energie, kombinovat zdánlivě nesouvislé věci v nové celky tak, že to všechny překvapí. I když ze začátku je to spíš vyděsí, tak na závěr to potěší.“

A jak charakterizuje svoji tvorbu? „Já myslím, že moje tvorba se pohybuje na hraně mezi performancí a scénickou instalací. Ale má přesahy i do textu nebo dalších médií. Ale hlavně, jak říkám, mně jde o celý život, takže tam hranice vůbec žádné nejsou.“

Myslíte na publikum, které se účastní vaší instalace? „Pro to publikum to dělám, protože kdyby to nikdo nenavštívil, tak ty věci nežijí. Já to dělám proto, aby to lidé aktivovali a vstoupili do toho, a tím něco nového poznávali,“ odpovídá temperamentní laureát 27. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2016, Matyáš Chochola.

Spustit audio