Finové se dostali do vedení, protože mají skvělé mladé architekty

20. listopad 2014

Doprovodným programem letošního knižního veletrhu ve Frankfurtu byla i výstava prací sedmi finských architektonických kanceláří. Vznikla ve spolupráci s Finským muzeem architektury v Helsinkách a potrvá do 10. ledna 2015.

Finská architektura má ve světě tradici a dobré jméno. Těžko bychom našli Fina, který neví, kdo byl Alvar Aalto. V mezinárodním měřítku zaujímá finská architektura špičkovou pozici. Jak známo je tato skandinávská země nejřidčeji osídlená z celé Evropy. Pracuje zde něco přes dva tisíce architektů - pro srovnání v Německu je jich přes sto tisíc - a přesto bychom v celém Německu nenašli sedm architektonických kanceláří srovnatelné kvality.

Proč to tak je? Na tuto otázku výstava ve frankfurtském Muzeu architektury odpovídá zcela jednoznačně. Vidíme zde realizované projekty nové generace finských architektů. Je jim okolo 35 let a stavby, které navrhli, stojí po celém světě. V Německu architekti v tomto věku ještě přestavují a dostavují - nepsaným zákonem je - ´dobrý´ je architekt až od padesátky. Nejdůležitějším startovním můstkem pro toto povolání je jak známo účast na veřejných soutěžích, do kterých se hlásí vždy jen větší architektonické kanceláře. Ve Finsku se můžou přihlásit i jednotlivci, elévové. Když soutěž vyhrají, založí teprve ve dvou, ve třech kancelář. A to je v podstatě klíč k finskému mezinárodnímu renomé na tomto poli.

Frankfurtská výstava představuje - až na jedinou výjimku - stavby těchto mladých architektů realizované ve Finsku, převážně v Helsinkách. V přehledně členěné expozici prezentují kurátoři výstavy Peter Cachola Schmal a Anna Scheuermann vybrané mladé týmy vždy stručným textem k vzniku a historii projekční kanceláře a přehledem realizovaných staveb. Prezentace je doplněná krátkými videi, velkoplošnými barevnými fotografiemi a modely staveb. Realizované projekty sahají od budov univerzit, kostelů a obytných domů až po sauny a rekreační objekty.

Převládajícím materiálem je logicky dřevo, z kterého se sice stavělo už od 9. století, ale v posledních dvou stoletích se i ve Finsku trochu zanedbávalo. Proto hledají finští architekti nové možnosti jeho využití. Jedním z fascinujících návrhů je kompletní dřevěná čtvrť, návrh kanceláře Anttinen Oiva. Osmipatrové domy a hotely se staví ze speciálních dřevotřískových desek, které nehoří, pouze do určitého stupně doutnají.

Všichni finští architekti byli a i nadále budou srovnávání s jejich světoznámým předchůdcem Alvarem Aaltem. Generace, která přišla bezprostředně po něm, tím poměrně trpěla. Nová mladá generace se už oprostila od Aaltovské závislosti a prosazuje se v mezinárodním měřítku samostatně a kreativně. Projekční kancelář Antinnen Oiva bude s největší pravděpodobností stavět novou veletržní halu ve Frankfurtu.

Více informací o výstavě najdete na webu: http://www.dam-online.de/portal/de/Start/Start/0/0/0/0/1581.aspx

autor: Eva Novak
Spustit audio