Flašové obrazy Patrika Kiššáka vznikají v horizontální poloze překlopením lahve s barvou na podklad

15. leden 2016

Jedna z posledních výstav Galerii Jelení před jejím stěhováním do nových prostorů má výstižný název: Path neboli „cesta“. Obrazy slovenského vizuálního umělce Patrika Kriššáka malované netradiční technikou si můžete na pražském Smíchově prohlédnout do 4. února.

„Path může být cestou, dějištěm představ, kombinačních úvah, dráhou opisující neviditelné body, stezkou napomáhající spíše než objevování, přemístění k další možné cestě. ´Path´ jako postava vyzývající ke komunikaci,“ uvádí návštěvníky kurátorka výstavy Lucie Šmardová.

Chyběl štětec a po ruce byla lahevPatrik Kriššák absolvoval v roce 2011 Fakultu umění Ostravské univerzity v ateliéru profesora Daniela Balabána, ale prostřednictvím malby se vyjadřuje spíše výjimečně. V roce 2015 umístil Patrik Kriššák několik svých obrazů do rozměrných kokonů zavěšených ze stropu. Kokony se staly metaforou časově uzavřeného vývojového stádia právě vznikajícího díla. Díky své rozměrnosti se obrazy staly objekty architektonicky definující prostor.

03550163.jpeg

Série obrazů vystavená v Galerii Jelenívznikla technikou, kterou Patrik Kriššák rozvíjí už třetím rokem. Tzv. flašové obrazy vznikají v horizontální poloze překlopením lahve s barvou na papírový podklad – rychle až performativně gesticky. Osobitou techniku zvolil umělec náhodou: „zkrátka jsem neměl po ruce štětec, ale jenom lahev. A potom, když jsem se na to zpětně díval, tak mi připadalo, že je to regulérně nový způsob, který si zaslouží další prozkoumávání.“

Spustit audio