„Fotografie je můj lifestyle.“ Tomáš Umlauf chodí, fotí a vystavuje

20. duben 2016

Výstava fotografa a poutníka Tomáše Umlaufa v Centru současného umění Dox představuje pod názvem LIFESTYLE několik stovek černobílých fotografií pořízených analogovým fotoaparátem. Autor zachycuje okamžiky své doby a fotografie je pro něj jakousi formou osobního deníku. V Praze 7 Holešovicích si jeho dílo můžete prohlédnout až do 27. června.

Letos třiapadesátiletý Tomáš Umlauf dosud procestoval více než devadesát zemí na pěti kontinentech. V roce 1969 s rodinou emigroval do Švýcarska, v Curychu pak vystudoval sociologii. Poprvé své fotografie prezentoval v Belfastu v Irsku, ale vystavoval i v New Yorku, Curychu, Budapešti a před šesti lety i v pražském Mánesu.

„Můj jediný systém je chaos"Sám Tomáš Umlauf své dílo charakterizuje slovy: „Dostal jsem dar od svých rodičů. V mém dětství máma neustále sestavovala fotoalba a můj otec vymýšlel cesty do neznámých krajů. Tento jejich zvyk a zvědavost ovlivnily mou tvorbu a já pokračuji. Zachovávám i původní tradici analogových fotek.“ Svůj styl si autor nijak nedefinuje: „Metodu nemám, když se mi něco zalíbí, tak si to vyfotím a jdu dál a hledám další námět.“ Teprve po návratu ze svých cest se Tomáš Umlauf uzavírá do fotokomory a poprvé vidí své snímky: „Pak prožívám znovu tu cestu a začnu si uvědomovat, kde jsem vlastně všude byl. Je to takový můj deníček a všechno to je práce na jednom velkém fotoalbu.“

03611943.jpeg

Jednou až dvakrát do roka se fotograf vydává na cesty. Na jeho snímcích se pak objevují lidé i krajiny, architektura i volná příroda, samotné postavy jakoby ztracené v plenéru i zalidněná prostranství: „Pro výběr nemám systém, vybírám to, co se mi líbí, a to pak vystavuji.“ Dokonce i kompozici výstavy tvořil umělec až na místě, v souzvuku s místem, kde měly být snímky vystaveny, a tak jako je jeho fotografická práce v podstatě street artem, také její prezentace vychází především z intuice autora.

Spustit audio