Geniální polský polyglot byl člověkem osmašedesátkrát

12. prosinec 2014

„Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem,“ říkává se. Emil Krebs byl génius, který dokázal mluvit, číst a psát osmašedesáti jazyky. Dohromady se jich ovšem učil dokonce 120. Právě o něm připravili v Polsku výstavu.

V jihopolské Vratislavi byla nedávno otevřena malá a zdánlivě bezvýznamná výstava. Její návštěvníci se ale díky ní mohou seznámit s naprosto výjimečnou osobností a dolnoslezským rodákem Emilem Krebsem.

Expozici ve vratislavském Státním archivu uvítají nejspíš všichni, kdo propadli kouzlu cizích řečí. Tedy konkrétně jejich učení. Právě ve Vratislavi mají totiž nyní možnost seznámit se s Emilem Krebsem, géniem, který dokázal mluvit, číst a psát osmašedesáti jazyky. Dohromady se jich ovšem učil dokonce 120. A už v době, kdy skládal maturitu, ovládal 12 cizích řečí.

Narodil se a vyrůstal v Dolním Slezsku. Konkrétně nedaleko města Wałbrzych. Samotní Poláci přitom Emila Krebse, který žil v letech 1867 až 1930, téměř neznají. Cílem výstavy je proto přiblížit současné generaci tuto osobnost s mimořádným talentem. Na jejím zorganizování přitom spolupracoval jeden z Krebsových vnuků.

Sám Emil Krebs, jehož rodnou řečí byla němčina, ovládal i polštinu. Stejně tak jako třeba čínštinu, latinu, hebrejštinu, ruštinu, turečtinu, arabštinu, španělštinu, francouzštinu nebo řečtinu a další. Seznam všech řečí, které ovládal, je hodně dlouhý. Nejdříve studoval ve Vratislavi teologii, pak přeběhl na právnickou fakultu v Berlíně. Ale i ta se mu zdála příliš nudná a dál se už ve svém životě věnoval jen cizím řečem - které mu šly velmi snadno. Jak napsal list Rzeczpospolita, němečtí vědci v jeho mozku odhalili zvláštnosti. Ovšem není známo, zda právě učení jazyků tyto změny způsobilo, či naopak díky nim mohl být králem všech polyglotů.

Svůj talent Emil Krebs využíval především ve službách německého ministerstva zahraničí. Podle polských médií zvládal práci za třicet úředníků. A když se na ministerstvu objevil dokument, o němž nikdo netušil, v jakém jazyce je, zavřel se do své studovny a byl tam několik týdnů, dokud jazyku neporozuměl, nebo se ho nenaučil. Na druhou stranu byl spíše zamlklý podivín a hůře vycházel s ostatními, pokud zrovna nemohl využívat svého talentu. O Emilu Krebsovi prý dokonce jedna dáma na večírku prohlásila, jak ten gentleman vedle ní umí krásně mlčet v pětačtyřiceti jazycích. Více je však o talentovaném Krebsovi možné dovědět se na výstavě, která ve Vratislavi potrvá až do konce roku.

autor: Dagmar Langová
Spustit audio