Hosté baru Blue Light na fotografiích Alžběty Jungrové

2. květen 2011

Centrum současného umění Dox v Praze 7-Holešovicích otevřelo minulý čtvrtek ve svém mezonetu výstavu 24 barevných portrétních fotografií Alžběty Jungrové nazvanou „Blue Light Tonite“.

Název výstavy a také právě vydané publikace obsahující celkem 57 fotografií, je odvozen ze svého času frekventované esemesky „BL Tonite?“ neboli „Dnes večer v Blue Lightu?“. Tímto signálem se dorozumívali pravidelní návštěvníci pražského malostranského baru Blue Light.

02325916.jpeg

A ti jsou také hlavním tématem autorčiných fotografií. Ať už jsou to herci jako Aňa Geislerová nebo Jiří Macháček, výtvarní umělci jako David Černý, Stefan Milkov nebo Eva Eisler, či politici jako Karel Schwarzenberg, Ondřej Liška nebo makroekonomický stratég Tomáš Sedláček a vedle nich i lidé méně známí či zcela neznámí.

02325911.jpeg

Fotografku Alžbětu Jungrovou, která se zabývá hlavně dokumentární fotografií a reportážemi z různých konfliktních částí světa, a spoluautora projektu architekta Víta Másla, si v Centru Dox pozval k mikrofonu Karel Oujezdský. Zeptal se jich, co je na baru Blue Light tak silně přitahovalo, že se rozhodli jemu a jeho hostům věnovat nejen výstavu, ale i knihu.

Výstavu fotografií Alžběty Jungrové „Blue Light Tonite“ si můžete v Centru současného umění DOX v Poupětově ulici v Praze 7-Holešovicích prohlédnout do 6. června.

V Centru Dox jsou samozřejmě k vidění i další výstavy: už jen 16. května potrvá výstava významného britského fotografa Martina Parra „Assorted Cocktail“, dále zde můžete do 20. června vidět výstavu obrazů a objektů abstraktního malíře Petra Kvíčaly nazvanou „Sight-Specific“ a do 16. června komorní výstavu „Sladkost smrti – Pohled do archivu III – parte“.

Spustit audio