„I škaredý člověk může být krásný.“ Fotografie jako příběh i experiment života Miloty Havránkové

24. listopad 2015

S dílem významné slovenské fotografky Miloty Havránkové se můžete nyní seznámit na výstavě připravené Galerií hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze. Snímky umělkyně zajímající se o fotografický experiment si můžete prohlédnout do 17. ledna příštího roku.

Slovenská fotografka Milota Havránková patří k první československé generaci vysokoškolsky vzdělaných profesionálních fotografů, kteří koncem šedesátých let minulého století absolvovali studijní obor výtvarná fotografie u profesora Jána Šmoka na pražské FAMU. Sama dlouhá léta fotografii vyučovala. Nejdříve na Střední škole uměleckého průmyslu v Bratislavě, kde byli jejími studenty také pozdější představitelé Slovenské nové vlny - Tono Stano a Miro Švolík.

Od roku 1991 Milota Havránková vedla a názorově kultivovala směřování Ateliéru výtvarné fotografie na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě a přes deset let přednášela také na Katedře fotografie pražské FAMU. V současnosti vede Ateliér fotomédií na Akademii umění v Banské Bystrici.

03518238.jpeg

Setkání s fotografickou prací bylo to nejúžasnějšíUmělecký projev Miloty Havránkové je spjatý se škálou technologických, formálních i myšlenkových přístupů. Uplatňuje se jak v oblasti módy a designu, v knižních ilustracích, interiérových fotografiích, ale též v osobité inscenované a výtvarné fotografii či experimentálním filmu. Fotografii považuje „za průsečík celým vizuálním uměním posledního století“. Vnímá ji jako suverénní prostředek komunikace, kterým skutečnost utváří i přizpůsobuje, aby odkryla její tajné vrstvy. Sama pro sebe vnímá Milota Havránková fotografii jako zásadní médium, které ji utvářelo: „pro mne je úžasné, že jsem mohla pracovat s fotografií, že mi tolik pomohla a tak mne obohatila“.

Spustit audio