Ilustrátorská tvorba Kamila Lhotáka na výstavě a v monografii

18. prosinec 2014

Knižním ilustracím, obálkám a knihám malíře Kamila Lhotáka, člena Skupiny 42, je věnována obsáhlá publikace nazvaná Kamil Lhoták a kniha. Její vydání doprovází stejnojmenná výstava v galerii Vltavín na Masarykově nábřeží v Praze, kde ji můžete vidět do konce ledna příštího roku.

Kamil Lhoták nebyl jen obdivovatelem a malířem technických vynálezů přelomu 19. a 20. století - bicyklů, motocyklů, starých automobilů, ponorek, vzducholodí, letadel a, také pražské periférie, ale i vynikajícím ilustrátorem, jehož tvorba ovlivnila celé generace čtenářů. Jeho ilustrátorská tvorba je neméně bohatá, což potvrzuje právě vydaná publikace.

Jde o první studii věnovanou Lhotákově ilustrační tvorbě vybavenou katalogem titulů, jež Kamil Lhoták během svého života výtvarně doprovodil. Výstavu Lhotákových ilustrací doplňují ukázky jeho volné grafiky a také jeho deníkové kresby.

Unikátní počin a překvapivý výsledekKurátor výstavy, Jan Dvořák, na ilustracích Kamila Lhotáka „vyrostl“. Jako rodinný přítel Lhoták přinášel darem knihy s jímavými obrázky: „Vždycky to byla knížka Kamila Lhotáka, kterou jsem pod stromečkem hned hledal a četl si ji.“ Po letech se Jan Dvořák k ilustrátorskému dílu Kamila Lhotáka vrátil a padesát let jeho práce „zhodnotil“ výstavou.

Pětiset stránková kniha, která výstavu doplňuje, odpovídá velikostí tématu. Ale také rozsahu díla. Původní odhady byly na 100 knižních ilustrací. Konečné číslo v katalogu má na 400 položek. „Byla to práce nečekaně složitá a náročná,“ dodává Jan Dvořák.

Stačí „číst obrázky“Svoji vzpomínku přidal i historik umění František Dvořák: „Je zajímavé, že knihy ilustrované Kamilem Lhotákem můžeme číst dvěma způsoby. Buď čteme text a ilustrace odpovídají té literární předloze, anebo můžeme číst pouze tím, že v knize listujeme a bavíme se, jak se ilustrátor uměl podívat na lidi a radovat se z toho, co ho obklopuje.“

Spustit audio