Indonéský svět Ivana Ouhela je explozí barev, tvarů i zvuků

11. prosinec 2014

Obrazy inspirované přírodou na rovníku namaloval Ivan Ouhel v posledních dvou letech. Nyní je pod názvem "...barevný svět..." představuje na výstavě v pražské Nové síni a zprostředkovává jimi možnost pohledu do koloběhu přírody a účasti v ní. Vše je plné barev a pěstuje v nás úctu k přebývání na tomto světě.

Malíř Ivan Ouhel vstupoval na českou výtvarnou scénu v první polovině sedmdesátých let dvacátého století. V roce 1974 absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze, kde studoval v ateliéru profesora Karla Součka a přestože se v jeho rané tvorbě objevila i lidská figura, doménou se mu nakonec stala krajina - příroda, její vrstvy a skryté životodárné děje a procesy.

Ivan Ouhel je od roku 1988 členem volného seskupení 12/15 Pozdě, ale přece... a od roku 1992 členem Umělecké Besedy. O jeho aktuální tvorbě inspirované Indonézií říká Ivan Neumann, kurátor výstavy: „Základní elementy, voda, oheň, vzduch tam na vás útočí a napadají vás ze všech stran. A Ouhel, protože je velmi vnímavý a protože umí nakládat s barvou, tak ty jeho explodují na obrazech stejně, jako příroda v tamní realitě. Ony snad i křičí a hlučí stejně jako ptáci v té přírodě.“

03271467.jpeg

S novými Ouhelovými obrazy, plnými jasné zářivé barvy, z nichž mnohé byly inspirovány loňským pobytem na indonéském ostrově Sumatra, se můžete setkat na výstavě v pražské galerii Nová síń ve Voršilské ulici, kde si ji můžete prohlédnout do 4. ledna 2015.

Spustit audio