Instalace Postnaturalia, pozoruhodná příroda z počítačů, drátů a starých obrazovek Krištofa Kintery

24. březen 2017

Nový výstavní projekt Krištofa Kintery nazvaný „Postnaturalia“ hostí ve svých rozsáhlých prostorech Sbírka Maramotti v italském městě Reggio Emilia. Kinterova komplexní instalace vznikla ve spolupráci s Richardem Wiesnerem a Rastislavem Juhásem.

Soukromá Sbírka současného umění Maramotti byla zpřístupněna veřejnosti před deseti lety. V prostorech původně sídlila módní firma zaměřená na výrobu oblečení. Dvoupatrová budova dnes hostí přes 200 uměleckých děl a do Sbírky nyní přibyde i instalace „Postnaturalia" Krištofa Kintery.

03828398.jpeg

Třiačtyřicetiletý absolvent pražské Akademie výtvarných umění si tentokrát pohrává s myšlenkou, jak by mohla vypadat příroda vytvořená z toho, co vyprodukoval dnešní člověk. Takovou přírodu se pokusil realizovat Kintera z vyřazeného materiálu elektrotechnického a elektronického původu. Nejrůznější součástky pochází často z počítačů nebo ze starých obrazovek.

03828400.jpeg

K dosažení své vize použil i syntetické materiály a velké množství kabelů různých velikostí a obnažených měděných drátů. Hlavními protagonisty této nové „přírody“ se staly rostliny. Mezi jejich názvy čteme například: Telefonica Lapidaria, Electra Hybrida Pratensis nebo Helianthus Styro Grandis. Vše je promyšleno do nejmenšího detailu a vytvořeno s velkou pečlivostí.

03828396.jpeg

Návštěvníci uvidí nejen obsáhlou instalaci „Postnaturalia“, ale zároveň mohou vstoupit do umělcova pracovního zázemí. Pražský ateliér proměněný v experimentální laboratoř byl na výstavu převezen, aby se stal její součástí. Pozorný divák může vysledovat, jakým způsobem vznikaly nové rostlinné druhy. Jejich výrobu detailně přibližují i přípravné kresby, fotografie a několik videí. Inspiračním zdrojem k vytvoření neživých exemplářů byly skutečné rostliny.

Vlastní instalace „Postnaturalia“ připomíná obrovskou nervovou soustavu. Ta je sestavena až z neuvěřitelně velkého množství plošných spojů a elektronických součástek. Vytváří nízkou kompaktní plochu, která se rozpíná uprostřed místnosti. Na tuto soustavu jsou napojeny rozmanité druhy rostlin. Zdá se, že nic nebrání v jejich růstu a jejich krása si nezadá s půvabem jejich přírodních předchůdkyň.

Výstavu „Postnaturalia“ Krištofa Kintery hostí Sbírka Maramotti ve městě Reggio Emilia do 30. července.

„Přál bych si, aby ten, kdo se dívá na moje díla, následně uvažoval o tom, co viděl,“ říká Krištof Kintera v rozhovoru v doprovodném katalogu k výstavě. A dodává: „Jako když vidíme dobrý film nebo divadelní představení. Zůstane nám to v hlavě a potom o tom hodně přemýšlíme. Teda mentálně spolupracujeme na díle spolu s jeho autorem.“ Kinterova instalace „Postnaturalia“ k takové spolupráci rozhodně vybízí.

03828397.jpeg
autor: Hana Křenková
Spustit audio