Ivan Bukovský: Obrazy z posledních let

22. srpen 2012

V prostorách Topičova klubu, které navazují na galerii Topičův salon na Národní třídě v Praze, vystavuje své převážně figurální obrazy z posledních tří let třiašedesátiletý malíř Ivan Bukovský.

Ten studoval v letech 1971 až 1976 na Akademii výtvarných umění v Praze u profesora Jana Smetany, který i v letech normalizace ponechával svým studentům dostatek prostoru pro rozvoj vlastní osobnosti. Tíživá atmosféra té doby však výrazně vstupovala i do existenciálně laděných figurálních obrazů Ivana Bukovského a jeho kolegů.

02703519.jpeg

A ona tíživá a někdy až tragická nota autorova vnímání světa zaznívá i v současných obrazových „útržcích příběhů“, které umělec svými obrazy vypráví. Než dá Karel Oujezdský slovo malíři Ivanu Bukovskému, poslechněte si, co o jeho tvorbě říká historik umění Vlastimil Tetiva z Alšovy jihočeské galerie, který autorovu výstavu v Topičově klubu zahajoval.

Výstavu obrazů Ivana Bukovského z posledních let si můžete v prostorách Topičova klubu na Národní třídě 9 v Praze 1 prohlédnout do 21. září.V přilehlém Topičově salonu je od 28. srpna do 21. září otevřena výstava „Geometrův zlý sen“, k níž kurátor Petr Vaňous přizval Petra Duba, Jiřího Kovaříka, Lukáše Machalického, Jiřího Matějů, Michaelu Maupicovou, Pavla Mrkuse a Aleše Svobodu. Projekt „Geometrův zlý sen“ usiluje o evokaci jednoho pozoruhodného momentu neustále přítomného v dějinách hmotné a výtvarné tvorby, kterým je hledání tvaru pro jevy a skutečnosti, jež přesahují standardní lidskou zkušenost.

Spustit audio