Ivan Kafka: Míra snesitelnosti

11. říjen 2012

Před týdnem otevřela Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem pod názvem „Míra snesitelnosti“ rozsáhlý výstavní projekt letošního šedesátníka a zakládajícího člena výtvarného seskupení 12/15 Pozdě, ale přece... – Ivana Kafky.

Autor je znám jako průkopník land artu, interiérové instalace a konceptuálního umění v českém prostředí. Ústředním znakem jeho tvorby je řád a oslava základních geometrických principů, jež uplatňuje při zmnožování předmětů denní potřeby, či technického světa. Svá díla komponuje vždy s ohledem na dané nebo zvolené místo a prostor a tak je tomu, i pokud jde o jeho novou instalaci z plastové červeno-bílé výstražné plastové pásky pro roudnickou galerii.

Současně představuje i své starší autorské projekty, založené na obdobném principu výstavby obřích objektů a multiplikace signalizačních útvarů v podobě kuželů, větrných rukávů, větrníků a dalších předmětů. Ve foyer galerie jsou pak k vidění realizace vytvořené v přírodě, zejména cyklus „lesních koberců pro náhodné houbaře“ z let 1993–1999.

Karel Oujezdský se Ivana Kafky zeptal, proč se už před mnoha lety stala jeho hlavním vyjadřovacím prostředkem právě prostorová instalace.

Výstavu „Ivan Kafka: Míra snesitelnosti“, která je součástí volného cyklu „Osobnosti“, si můžete v Galerii moderního umění v Očkově ulici v Roudnici nad Labem prohlédnout do 18. listopadu. Otevřeno je kromě pondělí denně od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Spustit audio