Ivan Ouhel na papíře. Galerie připomíná umělcovo jubileum a představuje málo známé práce

17. září 2015

Pražská Galerie Vltavín zahájila výstavu prací na papíře malíře Ivana Ouhela z let 1969-2015. Výstava byla připravena k umělcovým letošním sedmdesátinám a ve výstavních prostorách na Masarykově nábřeží v Praze si ji můžete prohlédnout do 30. října.

Malíř Ivan Ouhel patří k významným představitelům generace, která vstupovala na českou výtvarnou scénu v první polovině sedmdesátých let. Od roku 1988 je členem volného sdružení 12/15 Pozdě, ale přece... a obnovené Umělecké besedy. Jeho letošní životní jubileum připomíná retrospektivní výstava. Většina vystavených grafických prací, které autor vytvořil v technice leptu, vznikla již v průběhu studií a dokládají hluboké zaujetí přírodou i rychlé autorovo umělecké zrání.

Kurátor výstavy a autor textu v doprovodném katalogu, Petr Mach, charakterizuje umělcův projev slovy: „Ivan Ouhel je velmi dobrý kreslíř a výborný grafik, přesto byl dosud prezentován jako malíř velkoformátových pláten, což byl vedle uctění jeho jubilea další důvod, proč sáhnout po jeho kresebném díle, které je velmi impulzivní a velmi přirozeně zpracovává prvotní náměty. Je občas až brutální při zpracování, což v pozdějších obrazech už není – to je překvapivé a pro návštěvníky lákavé.“

Spustit audio