Izraelsko-palestinský konflikt očima fotografů. Světové turné výstavy začíná v Praze.

24. říjen 2014

V Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích je otevřena ve světové premiéře monumentální výstava This Place, která představuje Izrael a Západní břeh Jordánu očima dvanácti světových fotografů, včetně Josefa Koudelky.

V roce 2006 inicioval francouzský fotograf Frédéric Brenner umělecký projekt „This Place“. Postupně k němu přizval 11 dalších umělců, aby společně s ním zkoumali Izrael a Západní břeh Jordánu a ztvárnili ho nejen jako místo, ale především jako metaforu. Cílem bylo podat osobní, mnohovrstevnatý a mozaikovitý pohled na Izrael, jeho geografii a krajinu, historii i každodenní život jeho obyvatel, kteří se musejí dennodenně vyrovnávat s důsledky izraelsko-palestinského konfliktu.

Výsledky práce, která probíhala v letech 2009 až 2013 formou půlročních rezidenčních pobytů, během nichž vytvořili tisíce fotografií, můžete ode dneška do 2. března 2015 vidět v Centru současného umění Dox v Praze. Kurátory výstavy jsou ředitel Centra Dox Leoš Válka a Charlotte Cotton, kurátorka a bývalá ředitelka oddělení fotografie v Los Angeles County Museum of Art.

V rámci doprovodného programu jsou připraveny přednášky umělců, fotografické workshopy, diskuze pro odbornou i širokou veřejnost, komentované prohlídky a další akce. V sobotu 25. října se pod názvem 12 perspektiv uskuteční série tří diskusí za účasti všech dvanácti umělců. Součástí projektu „This Place“ je také vydání 13 katalogů, mezi nimiž jsou jak monografie jednotlivých vystavujících umělců, tak kompletní katalog k výstavě. V květnu příštího roku bude mít výstava první reprízu v Tel Aviv Muzeum of Art v Izraeli, v říjnu v Norton Museum of Art ve West Palm Beach na Floridě a v únoru 2016 se přestěhuje do Brooklyn Museum of Art v New Yorku.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio