Jak se žilo v české chalupě před sto lety, a jak ji vidíme dnes? Navštivte Národopisné ohlédnutí

28. srpen 2015

Název výstavy Národopisné ohlédnutí - Česká chalupa dnes pořádané v Národopisném muzeu - Musaion v Kinského zahradě odkazuje k výročí Národopisné výstavy českoslovanské konané v roce 1895 a na expozici Česká chalupa na Jubilejní výstavě v roce 1891.

V květnu uplynulo 120 let od doby, kdy byla na výstavišti v Královské oboře v Praze zahájena Národopisná výstava českoslovanská. Jejím cílem bylo předvést život českého a slovanského lidu. Popud k jejímu uspořádání dala už čtyři roky před tím jiná akce - Jubilejní výstava 1891, jejíž součástí byla etnografická expozice Česká Chalupa. Vystavena byla v podobě usedlosti inspirované lidovou architekturou Pojizeří a dalších oblastí a byla vybavena exponáty ze čtyř atraktivních národopisných oblastí Chodska, Plzeňska, Blat a Litomyšlska.

Obě historické události připomíná výstava nazvaná Národopisné ohlédnití - Česká chalupa dnes Současná výstava představuje řadu předmětů, které byly před 120 lety vystaveny právě na pražském Výstavišti. „Jsou tady představeny některé předměty, které na té výstavě byly jako exponáty,“ objasňuje Jan Pohůnek, etnolog z Etnografického oddělení Historického muzea Národního muzea v Praze, „některé modely architektury nebo ukázky krojů, vybírali jsme skutečně z těch věcí, které byly i v roce 1895 vystaveny. Druhou složku tvoří dobové dokumenty, které jsou nesmírně zajímavé, jako jsou například vstupenky, losy, plakáty, ale i třeba velice krásné zdobené vějíře sloužící tehdy jako suvenýry z výstavy. Rozhodně nemohu opomenout uvést velký dřevěný vyřezávaný kříž, který v té době na Výstavišti stál a dnes tvoří dominantu naší výstavní místnosti.“

Model bývalé dřevěné radnice v Železném Brodě, okres Jablonec nad Nisou, severovýchodní Čechy, 2. polovina 19. století

Vějíře, hrníčky, ubrusy a další předměty s motivy Národopisné výstavy českoslovanské

Vystavený je rovněž například model bývalé dřevěné radnice v Železném Brodě, s pečlivě propracovanými detaily. Návštěvníky jistě zaujme zmíněný šestimetrový dřevěný vyřezávaný kříž s pašijovými výjevy a symboly. Zcela výjimečným exponátem je kordulka z krojového celku nevěsty pocházejícího z Karlína u Kyjova na jižní Moravě. Ta je zhotovena z černého hedvábného atlasu, dekorovaného tištěnými červenými růžemi a žlutými kvítky, zdobená atlasovou stužkou a hedvábnými náběrkami a prýmky.

Výstava Národopisné ohlédnutí - Česká chalupa dnes tu potrvá v Letohrádku Kinských v Kinského zahradě v Praze na Smíchově až do 4. ledna 2016. Další výstava nazvaná Venkov bude otevřena až do 3. dubna příštího roku.

Spustit audio