Jak to je se současnou nezávislou galerijní scénou?

2. únor 2012

Přízemní chodba Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd České republiky v Praze 6 na Petřinách už před 40 lety v dobách normalizace proslula jako místo, kde nalézali výstavní platformu čeští umělci, kteří byli postiženi různými zákazy a v oficiálních výstavních síních vystavovat nemohli.

"Makráč", jak tento prostor nazývají mladí, slouží prezentaci umění díky angažmá ateliéru sochařství Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, dodnes. Do 17. února je zde otevřena výstava nazvaná "Action Galleries", která se pokouší mapovat současnou českou nezávislou galerijní scénu.

Neziskové a alternativní galerie vznikají někdy na těch nejméně očekávaných místech po celé republice - na staré benzinové pumpě u Slaného, v bývalém uhelném dole Mayrau ve Vinařicích u Kladna, ve výstavním stánku na Výstavišti Flora v Olomouci, v nepoužívané vitrině pasáže pražského funkcionalistického domu ve Štěpánské ulici či ve starém sklepě na pražském Pohořelci. Proč se rozhodla uspořádat výstavu věnovanou právě nezávislé či alternativní galerijní scéně, na to se Karel Oujezdský zeptal kurátorky výstavy Lenky Sýkorové.

Výstavu můžete vidět v Galerii "Makráč" v Makromolekulárním ústavu Akademie věd České republiky na Heyrovského náměstí v Praze 6 na Petřinách do 17. února.

Spustit audio