Jan Kaplický, vizionář hi-tech architektury

14. duben 2015

Výkresy, koláže a modely architekta Jana Kaplického představuje výstava Národní galerie ve Veletržním paláci v Praze. Pod názvem Jan Kaplický výkresy se koná u příležitosti umělcových nedožitých 78. narozenin a do Národní galerie se přesunula z Londýna. V Praze ji můžete navštívit do 16. června.

Výstava představuje málo známou část Kaplického díla - jeho architektonické kresby, výkresy a koláže a také řadu modelů. „Neopakovatelných kreseb, které v době předpočítačové udivovaly (a dodnes udivují) svou precizností. Kresba byla Kaplického vášní, z níž se stala jeho autorská značka,“ čteme v anonci galerie.

Vize, která se stala skutečnostíTaké podle slov historika architektury Zdeňka Lukeše, „v tomto případě se slovu ´vizionář´asi nelze vyhnout.“ Už v 70. letech minulého století viděl Jan Kaplický svět „jinak“, a podle Zdeňka Lukeše už tehdy vytvořil svůj osobitý styl, který dnes architektura používá pod názvem high-technology, „což Kaplický ještě zkombinoval s organickou architekturou a vytvořil si svůj svět, který ovšem dnes už nám má co říci a často, když vidíme jeho projekty a neuvědomíme si datování, tak máme máme pocit, že se díváme na dílo zcela současné.“

03360514.jpeg

Na výstavě ve Veletržním paláci je představeno více než 20 velkoformátových kreseb, které již byly v březnu letošního roku vystaveny v AA galerii v Londýně. Pro zastavení v Národní galerii v Praze je výstava doplněna o několik typických modelů, které se vztahují k námětům kreseb a ukazují další z charakteristických přístupů architektovy tvorby.

Spustit audio