Jan Svoboda: fotograf samouk, jehož díla se prodávají za statisíce

16. únor 2015

Výstava, která byla na přelomu roku k vidění v ostravské galerii Fiducia, se přestěhovala do pražské Artinbox. Dosud neznámé snímky významného českého fotografa tam můžete vidět do 3. března 2015 pod názvem „Filozof ticha“.

V lednu uplynulo 25 let od smrti Jana Svobody, který začal fotografovat už koncem padesátých let. Tehdy vznikl jeho první fotografický soubor „100 pohledů na michelskou plynárnu“. V roce 1963 se stal členem skupiny Máj a o rok později s ní poprvé vystavoval v pražské Nové síni. Svobodovým fotografiím se v průběhu jeho života nedostalo náležité pozornosti, ale v posledních letech zájem o jeho dílo stále vzrůstá, o čemž svědčí i nedávná návštěva kurátorů Muzea moderního umění v New Yorku v Moravské galerii v Brně.

Kurátorka Nadia Rovderová Jana Svobodu popisuje jako zjevení ve vodách české fotografie: „Byl samorost, fotografii nestudoval, ale zajímal se o veškeré výtvarné umění. V tom spočívá jeho nadhled, který nad fotografií měl. Po zhlédnutí výstavy Josefa Sudka se začal věnovat zátiší, hodně se jím inspiroval. Lze o něm dnes říci, že je jediný právoplatný pokračovatel odkazu Sudkovy poetiky.“

Jan Svoboda se ale vydal vlastní cestou, na rozdíl od Sudka se propracoval k velice čisté formě, jak po obsahové, tak formální stránce. Výstava ukazuje známé Svobodovy polohy – zátiší na okně nebo na stole, v různých koutech ateliéru. „Zároveň ale ukazujeme méně známy podoby jeho práce. Podařilo se nám ze soukromých sbírek sehnat portréty, o kterých se skoro nevědělo, že je dělal,“ chlubí se výsledky svého dlouholetého pátrání Nadia Rovderová.

03293936.jpeg

Kurátorka se Svobodovi omlouvá

„Na výstavě velkou část jeho práce ukazujeme za sklem, za paspartou v rámu – je to kvůli bezpečnosti a ochraně fotografií. On byl přitom velice napřed ve způsobu adjustování fotografií a přesně takhle je neviděl rád. Své snímky lepil na desky, a aby se mu nekroutily a aby bylo za co obraz pověsit, vytvářel mu jeho přítel Jan Koblasa vytvářel speciální kovové konstrukce. Omlouvám se mu,“ posílá Nadia Rovderová vzkaz Janu Svobodovi, který zemřel 1. ledna 1990. Jeho doba přichází až teď. Podle kurátorky ceny jeho prací během posledních pár let astronomicky stouply: „Jeho díla se i v aukcích prodávají za statisícové částky, i když doposud neměl pořádnou výstavu a pořádnou monografii.“

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio