Je kultura zkázou přírody, anebo její živnou půdou? Nevšední akce zve do netradičních míst

6. říjen 2016

Začal 6. ročník Fotograf Festivalu, jehož organizátoři se tentokrát rozhodli apelovat na změnu chování moderní společnosti. Výstavy, performance, koncerty a přednášky se budou v rámci festivalu konat až do 8. listopadu v Praze i okolí.

Zatímco v loňském roce nesl festival, který se zabývá průniky fotografie a současného umění, podtitul Dokumentární strategie, letos je ústředním tématem vzájemný vliv pojmů kultura a příroda. „Hlavně se nám jedná o meziprostory mezi pojmy kultura a natura, které se často překrývají, ale zároveň nás zajímá, co se děje v případě, kdy to, co nás obklopuje jako civilizovaná společnost. To už nelze považovat za ryzí přírodu, protože ta je ovlivněná lidským jednáním a chováním. Takže jsme se rozhodli, že skrze fotografii a výtvarné umění se pokusíme sledovat ten zmíněný jev,“ říká Markéta Kinterová, umělecká ředitelka Fotograf Festivalu.

Svá díla představí celkem 19 českých umělců a 19 zahraničních hostůPro festival je podle jeho umělecké ředitelky příznačná pestrost, ať v přístupech, nebo v uměleckém zpracování: „My se v každém ročníku snažíme nezabývat se jenom fotografií, ale skrze téma a fotografické výstavy se dostat k multižánrovému obsahu, k věcem, které překračují rámec toho média. Například při přípravě letošního ročníku jsme hodně diskutovali o tom, jak téma uchopit, protože vztah kultury a přírody může být hodně široký.“

Nezobrazovat jen to krásné, ale podívat se na věc kritickyOblastí, které se prozatím podle Markéty Kinterové umění málo zabývá, je zemědělství. Vztahem kultury a přírody v této konkrétní oblasti se bude v rámci festivalu například zabývat instalace nazvaná Společná sklizeň, která je k vidění v Tranzitdisplay.

03718990.jpeg

„Osobně se nejvíc těším na hojnou účast zahraničních umělců, jejichž projekty jsou vždy zpestřením lokální scény. Širší veřejnost pak jistě zaujmou akce, které přesahují klasický rámec výstav a odhalují jindy skryté prostory. Například třídenní putování s názvem Kruh kolem Prahy, výstava amerického umělce Marka Dorfa v Botanické zahradě nebo akce Tomáše Uhnáka, která účastníky provede neobvyklými pěstitelskými areály, od Fakulty tropického zemědělství po návštěvy vybraných komunitních zahrad, doplněná konzumací alternativního menu,“ vyzdvihla unikátní body programu Markéta Kinterová.

autor: Anna Hašková
Spustit audio