Je libo surreálné selfie? Račte navštívit Úžasný svět M. C. Eschera

25. listopad 2015

Londýnská Dulwich Picture Gallery připravila výstavu s názvem Úžasný svět M. C. Eschera. Až do 17. ledna příštího roku si v obrazárně na Gallery Road můžete prohlédnout kresby umělce známého zobrazením paradoxů perspektivního kreslení.

Ovšem jméno Escher není příliš známé, a to nejen v českých zemích, ale i třeba pro britskou, a možná i světovou veřejnost. Na to upozornil při vernisáži výstavy její kurátor, když prohlásil že mnozí znají například grafiku Kreslící ruce, to že jejím autorem je M. C. Escher je široké veřejnosti do značné míry neznámé. A také řekl, že jeho práce se těšily největší oblibě v kruhu matematiků.

Proč právě u matematiků?Protože jeho práce jsou více než dokonale matematicky spočítané. Takže obdiv u této skupiny, tedy matematiků, je pochopitelný. Možná překvapivější je to, že Escherovy grafiky byly a jsou velmi oblíbené u dětí. Ale ani tomu se vlastně nedivím. A do třetice, jeho práce byly obdivovány i mezi kdysi skupinou hippies, tedy řekněme dětí květin a lásky. I možná proto se jemu dílu věnoval na celé tiskové straně hudební časopis Rolling Stone. A právě stránka z tohoto časopisu je v expozici také vystavena. A to vedle Escherových doslova matematických propočtů, jak má svá díla vytvořit.

03518848.jpeg

Můžete tohoto výtvarníka ještě více naším posluchačům přiblížit?Jistě. Takže jeho křestní jména znějí Maurits Cornelis. To říkám proto, že obecně je uváděn jen s jeho iniciálami, tedy M. C. Byl to holandský grafik, žil v letech 1898 až 1972. A jeho tvorba se zapsala do dějin výtvarného umění dvacátého století zejména tím ilusionismem a paradoxy. V jeho kresbách můžeme vidět schodiště, která vlastně nikam nevedou, ruce, která kreslí sama sebe… ale zřejmě právě pro tuto paradoxnost se mnohé jeho kresby objevily třeba na obalech „elpíček“ různých hudebních skupin.

03518846.jpeg

Je možné jeho dílo zařadit do některého výtvarného směru?To je velmi obtížná otázka. Například jeden z jeho autoportrétů bych klidně označil jako kubistický. Ale pokud chceme, tak asi nevýstižnější by pro jeho tvorbu bylo slovo surrealismus.

Je tedy tato výstav surreálná?Svým způsobem ano. Alespoň na mne působila docela surreálně možnost na konci výstavy pořídit si „selfie“ s jednou Escherovou grafikou.

autor: jbe
Spustit audio