Jeden fotoaparát jí nestačí

24. duben 2014

V Galerii Rudolfinum začala pod názvem „Úplné znejistění“ výstava fotografií a fotografických instalací v New Yorku žijící německé fotografky Barbary Probst. Potrvá do 6. července.

Galerie Rudolfinum na Alšově nábřeží v Praze pokračuje v sérii výstav zabývajících se aktuální podobou a současnými tendencemi tvorby fotografického obrazu. Včera v podvečer zde byla zahájena výstava fotografických instalací v New Yorku žijící a pracující německé fotografky Barbary Prost.

Výstava, která dostala výstižný název „Uplné znejistění“ představuje autorčinu instalaci „Co se skutečně stalo“ z let 1997 až 1998 a na dvacet pět fotografických souborů z dlouhodobého projektu „Exposures“, vznikajícího mezi lety 2000 až 20013. Jeho hlavním námětem je člověk v prostoru, ať již prostoru města, krajiny nebo interiéru, zachycovaný často v jednom okamžiku z různých míst za pomoci několika paralelně snímajících fotoaparátů.

Nejsi sám, kdo se dívá

03108479.jpeg

Kurátor výstavy David Korecký k tvorbě Barbary Probst poznamenává: „Stejně tak jako k porozumění fotografického díla Barbary Probst nestačí jedna fotografie, tak k porozumění jejích motivací a cílů, tedy toho, co jejím fotografiím předchází a co následuje, nestačí jeden výklad. Jinými slovy, konfrontuje-li Barbara Probst pozorovatele svých fotografií s tím, že není sám, kdo se právě dívá, mějme také na paměti, že nejsme sami, kdo její dílo vykládá. Znejistění tedy také spočívá v odcizení práva na kontrolu (porozumění, způsob přivlastnění) nad světem, který nás bezprostředně obklopuje.“

K výstavě je připraven bohatý doprovodný program, který začíná už dnes v 19 hodin 30 minut diskusí v pražském Goethe institutu na téma Nejistota fotografie. Té se vedle autorky Barbary Probst a kurátora Davida Koreckého zúčastní také Hans Rudolf Reust a Martin Mazanec. První komentovaná prohlídka výstavy s kurátorem Davidem Koreckým se koná v úterý 6. května od 17 hodin.

autoři: Karel Oujezdský , zdroj: Galerie Rudolfinum , Karel Kratochvíl
Spustit audio