Její způsob léta zdá se být šťastným

4. září 2014

Barvy květů a vegetace ostrova Madeiry, horská krajina Sardinie s usedlostmi a políčky, dřevěné chalupy v Horské Kvildě i mrakodrapy New Yorku - to vše uvidíte na právě zahájené výstavě obrazů a kreseb malířky Jaroslavy Bičovské. Má název Způsoby léta a můžete ji navštívit v Nové síni ve Vošilské ulici v Praze do 28. září.

„Utajený klenot české malby,“ přibližuje styl Jaroslavy Bičovské kurátorka výstavy, Linda Sedláková, „mistryně barvy a linie, po sedmi letech vystavuje v pražské Nové síni plátna a lehké akvarely. Její díla jsou na pomezí abstrakce a reality a sálá z nich nefalšovaná radost z žití, z vidění krásy kolem sebe.“

03199999.jpeg

Vidět krásnou obyčejnostVedle děl, která zachycují autorčiny vzpomínky či dojmy z konkrétních cest, jsou na jejích obrazech zachycovány jakési stopy každodennosti, to jsou například díla nazvaná Kelímky, Zahrada či Pára nad hrncem, tedy věci zcela prosté, které jsou právě v daném okamžiku a v daném světle nepřekonatelně krásné.

03199997.jpeg

Od ilustrací k volné tvorběJaroslava Bičovská se narodila 12. 8.1945 v Brandýse nad Labem. Studovala SOŠV/VŠVH v Praze. Z politických důvodů nemohla pokračovat ve studiu na AVU. Její samostatné výtvarné začátky jsou spojeny s návrhy na grafické úpravy knih pro nakladatelství Vyšehrad. Věnovala se knižním ilustracím, následně i volné grafické a kreslířské tvorbě či volné malbě. Na přelomu 60. a 70. let se prezentovala již jako osobitá autorka. Teprve po roce 1989 mohla svoji tvorbu představit veřejnosti, a to jak v českých, tak i zahraničních galeriích.

Spustit audio