Jindřich Vik – muž, který maloval moře

17. srpen 2011

Museum Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových zařadilo do své prázdninové nabídky malou komorní výstavu kreseb malíře samouka – někdejšího bankovního úředníka Jindřicha Vika, který žil v letech 1899 až 1980.

Přestože Jindřich Vik, otec známé sochařky a keramičky Jindry Vikové, nikdy nevycestoval za hranice své suchozemské vlasti, jedním z jeho často zpracovávaných témat bylo – moře.

Proto také výstava Vikových kreseb doplněná projekcí filmu, nese název „Muž, který maloval moře“. Karel Oujezdský si v Museu Kampa pozval k mikrofonu nejen historika umění Jaromíra Zeminu, který Vikovu tvorbu uvedl do povědomí, ale také jeho dceru sochařku Jindru Vikovou.

Výstavu „Jindřich Vik: Muž, který maloval moře“ si můžete v Museu Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových v Sovových mlýnech v Praze prohlédnout do 18. září.

Do konce srpna můžete v Muzeu Kampa vidět také výstavu „Abstarakce a tonalita / Vasilij Kandinskij, František Kupka a Arnold Schönberg“, která představuje práce na papíře ze soukromých sbírek a z Centra Arnolda Schönberga ve Vídni.

Spustit audio