Jindřiška Radová slaví devadesátiny výstavou Život s keramikou

18. květen 2015

Výstava s názvem Život s keramikou je výběrovou ukázkou z celoživotní tvorby letošní jubilantky Jindřišky Radové. V Galerii Novoměstské radnice v Praze představí své starší práce z majoliky a kameniny a zejména plastiky a reliéfy z porcelánu z pozdějších let i ze současnosti. Výběr z celoživotní autorčiny tvorby si můžete prohlédnout do 14. června.

1. dubna oslavila své devadesáté narozeniny významná česká keramička Jindřiška Radová, manželka keramika Pravoslava Rady, se kterým spolupracovala na řadě realizací pro architekturu. Její keramická tvorba zahrnuje užité umění v podobě mís, talířů, váz, konvic, čajových souprav, ale také glazované porcelánové reliéfy a drobnou i monumentální keramickou plastiku.

Textil, keramika, porcelánJindřiška Radová patří k silné poválečné generaci umělců, do níž patří například Adriena Šimotová nebo René Roubíček. „Ona byla činná v období, kdy se české výtvarné umění formovalo,“ říká kurátorka výstavy Dita Hálová, „v 60. letech minulého století.“

03386591.jpeg

Jindřiška Radová, manželka Pravoslava Rady, původně studovala textilní tvorbu, až následně začala pracovat také s keramikou. Ale právě díky tomuto spojení spolu s nesmírně vyvinutým citem pro přírodu si vypracovala svůj nezaměnitelný autorský rukopis, což bylo vedle silné osobnosti manželovy důkazem původnosti jejího talentu.

03386592.jpeg
Spustit audio