Jiný vzduch / Skupina česko-slovenských surrealistů 1990–2011

10. únor 2012

Největší výstava současného surrealismu za poslední dvě desetiletí byla pod názvem „Jiný vzduch“ otevřena v Křížové chodbě, Rytířském sále a v románsko-gotických podzemních prostorách Staroměstské radnice v Praze.

Jejími pořadateli jsou Art Movement a revue Analogon – expozici připravili František Dryje, Bruno Solařík, Martin Stejskal a Jan Švankmajer.

Jan Švankmajer, Falešná želva, 2008

Výstava nejen shrnuje dvacetiletí tvůrčí činnosti Skupiny česko-slovenských surrealistů za období od roku 1990 do roku 2011, ale dává také nahlédnout do současné tvorby surrealistických autorů z Francie, Velké Británie, Švédska, Rumunska, Řecka, USA a z dalších zemí.

Ody Saban, Spojité nádoby, 2010

Představuje více než 400 obrazů, kreseb, fotografií, koláží a objektů sedmdesáti domácích i zahraničních autorů. Z těch našich jmenujme alespoň Jana Švankmajera a Evu Švankmajerovou, Alenu Nádvorníkovou, Martina Stejskala, Kateřinu Piňosovou, ze zahraničních autorů Slováky Alberta Marenčina a Karola Barona, Ody Saban a Michela Zimbacca z Francie či Kathleen Fox a Billa Howea z Velké Británie.

Výstava „Jiný vzduch“ navazuje svým způsobem na předchozí surrealistické výstavy – na loňskou expozici „Surrealistická východiska (1948–1989) – Odklony / Návraty / Přesahy“, která proběhla v Letohrádku Hvězda a na výstavu Surrealistické skupiny v Československu „Třetí Archa“, která před dvaceti lety v pražském Mánesu mapovala její aktivitu z let 1970–1991.

K výstavě vychází v české a anglické verzi rozsáhlý katalog v redakci Františka Dryjeho a Bruno Solaříka, obsahující 300 většinou barevných ilustrací, výběrově prezentující díla vystavujících autorů, ale také průřez slovesnou tvorbou vystavujících i dalších členů surrealistické skupiny.

Na koncepci výstavy „Jiný vzduch / Skupina česko-slovenských surrealistů 1990–2011“ se Karel Oujezdský zeptal jednoho z kurátorů – Bruna Solaříka.

Výstavu můžete navštívit ve výstavních prostorách Staroměstské radnice v Praze do 4. dubna. Z nejbližších doprovodných pořadů upozorňujeme na projekci filmu režiséra Davida Jařaba „Vaterland – Lovecký deník“ v úterý 14. února od 20 hodin v kině Bio Ponrepo a na první autorský večer „Josef Janda a spol.“, který proběhne ve čtvrtek 16. února od 20 hodin v Literární kavárně v Řetězové na Starém Městě.

Spustit audio