Jiří Hanke oceněn za dlouhodobý přínos fotografii

13. březen 2012

V pondělí 12. března v poledne byly na výroční valné hromadě Asociace profesionálních fotografů České republiky v pražském Aventinu vyhlášeny a předány ceny „Osobnost české fotografie 2011“ a „Osobnost české fotografie 2011 – za dlouhodobý přínos fotografii“.

Cena „Osobnost české fotografie 2011“ je určena fotografovi, fotografickému pedagogovi, teoretikovi fotografie, galeristovi či vydavateli, který v průběhu roku zásadním způsobem přispěje ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí. Letos si ji odnesl fotograf a pedagog Jan Pohribný, především za knihu Kreativní světlo ve fotografii.

Cena „Osobnost české fotografie 2011 – za dlouhodobý přínos fotografii“ byla udělena sedmašedesátiletému kladenskému fotografu a kurátorovi Jiřímu Hankemu, který je autorem řady vynikajících dokumentárních, portrétních a konceptuálních cyklů jako například Pohledy z okna mého bytu, Otisky generace, Podnikatelé či Lidé z Podprůhonu. V roce 2008 vyšla také autorova reprezentativní monografie Jiří Hanke / Fotografie.

Proč nominoval právě Jiřího Hankeho, zeptal se Karel Oujezdský fotografa, pedagoga, historika a teoretika fotografie, profesora Vladimíra Birguse.

Spustit audio