Jiří Kovanda proti zbytku světa

1. duben 2014

Tentokrát na své první pražské institucionální výstavě v Domě fotografie Galerie hlavního města Prahy a ve výběru dvou francouzských kurátorů, kteří starší i současné Kovandovy práce konfrontují s reprodukcemi a fotokopiemi děl a akcí mnoha světoznámých tvůrců.

Letošní jedenašedesátník, akční a konceptuální umělec Jiří Kovanda, realizoval v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století v soukromých interiérech i ve veřejném prostoru řadu nenápadných akcí, které se často jen nepatrně lišily od běžného života, ale v době normalizace přece jen vyžadovaly kus osobní odvahy. Jeho poetická a zároveň politická gesta se zabývala jednáním jednotlivce v rámci společnosti a osamělostí v moderním světě. Ne náhodou dostala jeho právě otevřená výstava v Domě fotografie Galerie hlavního města Prahy název „Jiří Kovanda proti zbytku světa“.

To proto, že Kovanda zůstával v té době se svou tvorbou izolovaný a vzdálený vrstevníkům i umělecké komunitě. Nebyl však daleko od toho, co v té době vznikalo v západní Evropě a Americe. Právě na tyto souvislosti poukazuje právě zahájená výstava, kterou připravili dva francouzští kurátoři – Guillaum Désange a Francois Piron.

Jiří Kovanda (* 1953) je autorem akcí takřka nerozeznatelných od skutečného života. Jeho dílo je poetické i politické zároveň. Pokládá existenciální otázku, jaké je místo jedince ve veřejném prostoru, a to v kontextu reality země východního bloku během sovětské éry.

Ti totiž zasadili Kovandovy práce do kontextu reprodukcí a fotokopií výtvarných děl jeho zahraničních kolegů, z nichž se mnozí stali světoznámými tvůrci, a výstavu rozšířili o umělcovy site-specific práce a jeho nové koláže a objekty, vycházející z raných prací.

Výstavu Jiří Kovanda proti zbytku světa“ můžete navštívit v Domě fotografie Galerie hlavního města Prahy v Revoluční 5 v Praze 1 ode dneška do 15. června. A pokud se chcete s tvorbou Jiřího Kovandy seznámit podrobněji, doporučujeme vám návštěvu umělcovy velké retrospektivní výstavy, která je pod názvem Ještě jsem tu nebyl otevřena do neděle 6. dubna v Domě umění města Brna. A další novou výstavu otevírá Jiří Kovanda tento pátek 4. dubna v galerii Wall Space v New Yorku.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio