„Kde domov můj?“ zeptali se v DOXu. Odpovědí přišlo 2 000

11. říjen 2013

Projekt vyhlášený Centrem současného umění DOX v Praze tvoří jednak výstava, která proběhne v Centru současného umění DOX do 13. 1. 2014, jednak iniciativy jednotlivců a organizací, jejichž posláním je zlepšování veřejného prostoru ve městech i na venkově.

Výběr z přihlášených prací byl na výstavě doplněn díly dalších umělců, kteří se tématem domova v jeho nejrůznějších významech zabývají, jako jsou například - Jiří David, Tomáš Císařovský, Martin Mainer, Karel Nepraš, Tomáš Džadoň, fotografové Lukáš Jasanský a Martin Polák, Jindřich Štreit, Kateřina Šedá, Martin Zet či Daniel Pešta. Na hlavní důvody vzniku aktuálního projektu - "Kde domov můj?" - se Karel Oujezdský včera v Centru Dox zeptal kurátora projektu Jaroslava Anděla.

Proč tento projekt vznikl?

Hlavní důvod byla reakce na neutěšenou situaci věcí veřejných a na úroveň posledních prezidentských voleb. Na primitivní úroveň diskuse. Proto jsme se rozhodli tento projekt uspořádat, protože klade zásadní otázku.

Obrátili jste se s otázkou „Kde domov můj?“ na umělce, ale také na širokou veřejnost. Jaký byl ohlas a jaké přicházely odpovědi, jaká díla?

Přestože jsme vyhlásili otevřenou výzvu o prázdninách, kdy je většina lidí pryč na dovolené, překvapil nás ohlas. Přihlásilo se přes 400 autorů, kolem 2 000 děl – to samo o sobě mluví o zájmu nejširší veřejnosti.

Čím přispívali umělci, čím veřejnost?

My to ani nerozlišujeme – veřejnost, umělci. To je smysl projektu. Nejde o výstavu, ale projekt, který zahrnuje desítky různých iniciativ, akcí ve veřejném prostoru po celé České republice. Nerozlišujeme, spojujeme uměleckou činnost i s nasazením občanů, lidí, kteří jsou součástí našeho širšího sdíleného domova.

Dá se ze zaslaných příspěvků a uměleckých děl vyčíst, kde vlastně současný člověk vidí domov a co pro něj znamená?

To byl také jeden ze záměrů projektu – ukázat, že pojem „domova“ není něco jednotného, jednoduchého. Je to pojem vícevrstevnatý. Domov může být můj byt, může to být jedno konkrétní místo, může to být jedna komunita, může to být sousedství, město, kraj, region, země, stát, národ... Ale také širší region nebo Evropa atd. Často se pojetí zplošťuje, zjednodušuje, vytvářejí se umělé konstrukce, často pomocí strachu, hrozeb. Rozdělení na my a oni je typické – a znovu vidíme, jak se ve veřejném diskurzu děje – dělo se to i ve volbách. Vidíme, že i v nadcházejících volbách je tato taktika, demagogie znovu používána. To je velmi nebezpečné.

Jak tu otázku, kde domov můj, odrážejí díla, která jste vystavili v Centru DOX?

Zajímavá je různost děl, je na nich vidět, kolik různých podob odpověď může mít. Celý rejstřík od věcí veřejných, které se týkají nás všech, až po věci privátní. Máme tu práce, které vyjadřují, co domov v tom nejvlastnějším smyslu charakterizuje – základní jistotu, bezpečí. Věci týkající se úzké privátní sféry. Jsou tu ale věci, které se explicitně vztahují, problematizují, dotazují na domov v nejširším slova smyslu, kde splývá s pojmem vlast, národ, k otázkám národní identity. Celá řada prací se inspiruje národními symboly, jako je hymna, vlajka a podobně, až po otázky veřejného prostoru – krajiny jako domova. Je tu bohatý rejstřík přístupů, chápání pojmu domov. Jaká média jsou zastoupena?

Všechna, včetně hudebních audioprací, fotografie, video, malba, socha, instalace, textové příspěvky. Důležitou součástí jsou projekty, které se dějí ve veřejném prostoru, nejčastěji v městském prostoru, které sice vystavujeme, ale současně se dějí nejen v Praze, ale v celé České republice. Vytvořili jsme k tomuto účelu speciální aplikace Open Source, kde může každý přispět nápadem, jak zlepšit svoje bezprostřední okolí, nebo přihlásit projekt, který už existuje nebo se připravuje. Každý může zasílat fotografie, videa, audionahrávky, dokonce tzv. „dobré zprávy“ – když ví o něčem, co se daří. To je velmi důležité. Zjistili jsme díky tomuto projektu, že vedle nás existují velmi zajímavé, ale vědí o nich jen lidé v bezprostředním okolí. Webová aplikace slouží k mapování, síťování takových zajímavých iniciativ. Bude závěrečný výstup v podobě publikace nebo filmu?

Ano, bude jednak katalog, který shrne příspěvky z otevřené výzvy a výstavy. A webová stránka bude dlouhodobě pokračovat i po skončení výstavy. Jaká je ta webová adresa?

kdedomovmuj.dox.cz

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio